Hírek

2012.12.02. 16:28

Megelőzhetők a szénmonoxid-mérgezések

Szombathely - Sajtótájékoztatót tartottak a katasztrófavédelmi igazgatóságon Tanácsok a szénmonoxid-mérgezések megelőzéséhez címmel. Céljuk a és a figyelemfelkeltés volt.

Nagy Ildikó

Országos sajtókampányt indított a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fűtési szezon veszélyeire, az előírások betartására, és tanácsokkal szolgáljon a tragédiák megelőzéséhez.

A sajtótájékoztatón Kampel Oszkár igazgató elmondta, hogy a szénmonoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a helytelenül használt tüzelőberendezések, a karbantartás, az ellenőrzésén, a szellőzés hiánya okoznak.

Salfer Károly, az Égáz-Dégáz Zrt. kirendeltségvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a készülékek rendszeres karbantartása fogyasztói és üzemeltetői érdek is. Elmaradásával csökken a készülék hatásfoka, egyre nagyobb lesz a balesetveszély. A vezetékeket és a berendezéseket a tulajdonos köteles ötévente felülvizsgáltatni. Hangsúlyozta a szellőztetés szerepét, valamint azt, hogy a fűtési szezon kezdete előtt szakemberrel kell ellenőriztetni a fűtőkészülékek műszaki állapotát.

Dr. Lórántfy Mária, a mentőszolgálat regionális orvosigazgatója ismertette a szén-monoxid élettani hatásait. Jellemző tünet a szédülés, fejfájás, hányinger, a mérgezés második szakaszában a zavart tudatállapot, izomgörcsök, nagy koncentrációban rövid időn belül a halál is beállhat. Ha a családban többen is észlelik ezeket a tüneteket gondoljanak a szénmonoxid-mérgezés gyanújára. Említést tett a szénmonoxidjelző készülékek hasznosságáról, amik már elérhető áron beszerezhetők, riasztanak veszély esetén. Kitért arra is, hogy ezek a berendezések nem helyettesítik a rendszeres karbantartásokat, felülvizsgálatokat.

Tóth Lajos, a Vas Megyei Kéményseprő és Tüzeléstechnikai Kft. Műszaki igazgatója felhívta a figyelmet a kéményseprők munkájának jelentőségére. Kérte a lakosságot, hogy ne ütközzenek zárt ajtókba, engedjék be a lakásba az ellenőrző kéményseprőket, hiszen a kémények műszaki állapotát is rendszeresen – legalább a fűtési szezon megkezdése előtt – ellenőrizni, az égéstermék szabad útját folyamatosan biztosítani kell.

Farkas János tűzoltó alezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hatósági Osztályának vezetője mindehhez hozzátette, hogy a megyei katasztrófavédelemhez idén öt alkalommal érkezett riasztás szénmonoxid-mérgezés miatt, amelyből egy eset tragédiával végződött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!