Hírek

2012.12.29. 21:01

Szó és tánc felelgetett egymásnak

Sárvár - Gálával ünnepelte 35. születésnapját szombaton este a város néptáncköre. Az esten mindenestül több mint száz táncos lépett színre a Nádasdy iskola sportcsarnokában.

Ölbei Lívia

Bár néptáncos hagyományai már korábban is voltak Sárvárnak, a néptánckör megalapítását hivatalosan 1977-től számolják, mondja Hámori Balázs, az együttes művészeti vezetője. Harmincöt évvel ezelőtt szerelt le ugyanis „Kondora Pista” – Kondora István ma a város polgármestere –, akinek vezetésével nemcsak újraéledtek, hanem meg is erősödtek Sárváron a folklórhagyományok. (Gondoljunk csak a messze földön híres, évente megrendezett nemzetközi fesztiválokra.) Kondora István egyébként a néptánckör 2001-ig tartó történetét is megírta, az azóta eltelt időszak adatainak, gondosan összegyűjtött dokumentumainak kötetbe rendezése Hámori Balázsra vár.

A harmincöt éves Sárvári Néptánckör jó hangulatú ünnepi gálával köszöntötte a hálás közönséget. Fotó: Benkő Sándor

A jubileumi gálaesten – amelynek rendezője természetesen Hámori Balázs – a nemrég megalapított sárvári Senior Néptáncegyüttes mellett fellépett az idén 40 éves Regős együttes, valamint Savanyu Gergely (sárvári kötődésű) színész. A táncprodukciókat a Jurta és az Ákosvita zenekar kísérte. Az est első felében Csak úgy a régiekből címmel az elmúlt másfél évtized legemlékezetesebb koreográfiából „tallózgatott” a néptánckör, a második részben Apáink arcán címmel javarészt az erdélyi magyar irodalomból válogató szövegek köré szerveződtek a koreográfiák. Az egyik nem illusztrálta, inkább kiteljesítette a másikat, a szó és a tánc inkább felelgetett egymásnak. (Az összeállítás címét is Farkas Árpád költőtől vették kölcsön.) Hámori Balázs „bigott folkloristaként” határozza meg magát, ami azt jelenti, hogy nem enged a hitelességből, és minden percben „illő tisztelettel” fordul a hagyomány felé.

A néptánc ma is életforma, bár a rendszeres gyakorlás egyre nehezebben kivitelezhető (munkahelyi kötöttségek, család stb.). Január 5-én mindenesetre a hagyományos nagy disznóvágással folytatja az ünneplést az egyesületként működő 35 éves Sárvári Néptánckör.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!