Hírek

2013.01.28. 10:49

A fájdalom nélküli életért a sárvári rehabilitációs központban

Sárvár - 2010 óta működik a kórházban a 92 ágyas rehabilitációs központ. Elsősorban a térségből érkező betegeket fogadják, de szívesen jönnek messzebbről is páciensek. Az alapelvük az, hogy senkinek sem szabad fájdalommal élnie.

Bajdó Bettina

A rehabilitációra egyre nagyobb szükség van, hiszen a társadalom elöregedésével, az új technológiák bevezetésével az egészségügyi és szociális ellátórendszerre egyre nagyobb teher hárul. A Sárvári Kórház a régióban is egyedülálló profilú, rehabilitációs szolgáltatást nyújt a rászorulóknak.

A Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program során  megvalósult rehabilitációs központ kialakításához összesen 791 millió forint támogatást nyújtott az Európai Unió és az állam. A beruházás célja az volt, hogy elsősorban a Nyugat-dunántúli régió lakosai  az itt élő egymillió ember  és a további fizetőképes kereslet számára olyan egészségügyi szolgáltatást nyújtsanak, amelyben a kór-folyamat után kialakult eltéréseket további kezeléssel csökkenteni, akár teljesen kiküszöbölni lehessen.

Dr. Niklai Erzsébet éppen a 85 éves Lökkös Ferencnét látogatja meg, aki régóta küzdött csípőfájdalommal. Sokat javult az állapota (Fotó: Kiss Teodóra)

A központba első körben a kórházakból veszik át a frissen operált betegeket. Előnyt élveznek azok, akik a térségben élnek, de érkeznek betegek a megye többi részéről is. Sok a beteg, vannak, akik várakoznak, hogy bekerüljenek a modern központba.

Fotók: Kiss Teodóra

- Meghatározott idejű kezelés után a betegeink száz százaléka hazamehet - mondja dr. Niklai Erzsébet osztályvezető főorvos. - Nálunk a személyi és a tárgyi feltételek is adottak ahhoz, hogy sikeres legyen a rehabilitáció. Az utóbbi években nagy fejlesztésen esett át a kórház, uniós pályázatok és állami támogatás segítségével. Egy teljesen új központ épülhetett, ahol magas szintű ellátást tudunk nyújtani. Amikor átvesszük a betegeket, akkor konzíliumot tartunk, s megbeszéljük, hogy milyen úton haladjunk. A betegeink bent fekszenek modern két-háromágyas szobáinkban. Minden szobához külön fürdőszoba is van.

A rehabilitáció célja, hogy minél nagyobb függetlenséget tudjanak biztosítani a betegeknek, hogy a mindennapokban is megállják a helyüket. Vannak egyéni és csoportos foglalkozások. Szigorú órarend szerint osztják be a kezeléseket. Nagy fegyelmet és odafigyelést igényel,  hogy be is tartsák a tervezett időhatárokat. Ez azért is fontos, mert a kezelések egymásra épülnek. A központban az a cél, hogy a betegek visszanyerjék az életkedvüket, s mielőbb visszailleszkedjenek a mindennapokba. Napközben például mindenki utcai ruhát visel, étkezni pedig az étteremben kell.

 

 

A kórházba messzebbről is érkeznek betegek. Ennek egyik oka lehet a modern környezet, a másik pedig a kollektíva hozzáállása. A kezelés például  addig tart, amíg a beteg állapota  javul. Minden héten tartanak egy megbeszélést, amelyen részt vesznek a szakmák képviselői. Minden egyes betegnél megbeszélik a tapasztalatokat, s azt, hogyan haladhatnának tovább. Dr. Niklai Erzsébet hangsúlyozta, az alapelvük az, hogy nem szabad fájdalommal élnie senkinek,. A fájdalom kortól független. Azt vallják, hogy az életminőség nagyon fontos, az, miként élik az emberek a mindennapjaikat. A legnagyobb öröm számukra, ha el tudják érni, hogy javuljon a betegek életminősége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!