Hírek

2013.01.21. 14:03

Adósság: miért?

Répcelak - Nem ért egyet teljes mértékben az önkormányzatok adósságának kormányzati átvállalásával dr. Németh Kálmán polgármester. Szerinte a milliókat az emberekkel fizettetik meg.

Simon Erzsébet

Közismert az a kormánydöntés, miszerint átvállalja az állam az ötezer lakos alatti települések teljes adósságát, az ennél nagyobb lélekszámú városokénak pedig a 40-70 százalékát, az adóerősség függvényében. A 3152 településből 1956-nak van adóssága.

 

 

Répcelak központja is megszépült. Többet is költhettünk volna rá, de csak addig nyújtóztunk, ameddig a takarónk ért. Nincs és nem is volt adósságunk - mondja dr. Németh Kálmán (Fotó: Benkő Sándor)


- Nem értek egyet a teljes adósság elengedésével, és azzal sem, hogy az ötezer főnél nagyobb települések esetében csak az adóerősséget nézik - vélekedik dr. Németh Kálmán répcelaki polgármester. - Azt gondolom, mindenütt részletesen meg kellett volna vizsgálni, hogy miért keletkezett az adósság. Más megítélés alá kellett volna esnie annak, ahol luxusberuházásokra költötték a pénzt, ahol esetleg felelőtlenül gazdálkodtak, és annak is, ahol valóban a bevételek hiányzó lehetőségei miatt jutott a  település rossz helyzetbe. Ne legyenek illúzióink - folytatta a városvezető.

 

- Az országban sok helyütt hitelből épültek olyan létesítmények, amelyek nélkül a település meglett volna, s a lakók sem hiányolták volna. A települések jó része nem gazdálkodott okosan. Ismerek olyan helyet, amelyik úszik (úszott) az adósságban, ugyanakkor Európa öt országában van testvértelepülése, s oda vélhetően minden évben ellátogattak a képviselők. Nem Vas megyeiekre célzok, itt a polgármesterek, a képviselő-testületek zömmel felelősségteljesen gazdálkodtak. Dr. Németh Kálmán szerint a mostani döntéshozók az adósságokért az előző ciklusok kormányait teszik felelőssé. Ezzel egyfelől az a probléma - véli -, hogy most sincs több pénz, másrészt van olyan település, amelyik reménytelen adósságcsapdába került, míg a mellette lévő, hasonló adottságú és nagyságú nem.

 

- Répcelak is csinálhatott volna több százmilliós deficitet, hitelt gond nélkül kaptunk volna, és akkor sokkal szebb is lehetne a településünk. De mindig vigyáztunk, hogy ne legyen adósságunk, ne fizessünk milliós kamatokat. Arra persze nem gondoltunk, hogy valamikor lesz az országnak olyan vezetése, amelyik átvállalja az adósságot. Azt gondolom, nem a kormány, hanem a magyar emberek   fizetik meg a kölcsönt. Nálunk a legmagasabb az áfa, fizetünk csekkadót, bankadót és még sorolhatnám. Konkrétabban fogalmazva: egy alföldi város rekordnagyságú hitelét, annak kamatát a vasi, ezen belül a répcelaki, csánigi, nicki emberek is fizetik - tette hozzá a polgármester.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!