Hírek

2013.01.20. 18:39

Azért dolgoznak, hogy éljenek

Szombathely – A peresznyeiek rendezték szombaton este a Vas megyei horvátok bálját, amelyen Horvátország új magyarországi nagykövete, dr. Gordan Grlić Radman és Harangozó Bertalan kormánymegbízott is részt vett személyesen.

Merklin Tímea

A Peresznyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat Nickl Pál elnökletével összefogott a községi önkormányzattal, a hagyományőrző Zviranjak Egyesülettel és a tűzoltósággal, hogy közösen – immár negyedszer – megrendezzék a Vas megyében élő horvátok bálját. A házigazda peresznyeiek köszöntötték a résztvevőket, majd a nagykövet idézte fel azt a kedves személyes élményét, hogy amikor a horvát állam önálló lett, ennek hivatalos elfogadása a magyarok részéről nem levélben, hanem személyesen történt. Méltatta, hogy a gradistyei horvátok tevékenységét, akik máig megőrizték identitásukat, kultúrájukat, habár a kisebbségi identitás fenntartása mindig kétszer annyi erőfeszítésbe kerül, mint a többségi.

 

 

A peresznyei hagyományőrzők tamburazenekara is fellépett a horvát bál műsorában szombat este (Fotó: Kiss Teodóra)

A szentpéterfai származású Harangozó Bertalan kormánybiztos – akinek ma is sokat jelent mindaz, amit a családjától, a helyi közösségtől kapott – arról beszélt, hogy még a tél is visszavonult erre az estére, hogy a bálozók el tudjanak jönni. Ez a legnagyobb rendezvény, ahol horvátok és magyarok együtt tudnak szórakozni amellett, hogy együttlétük a vegyes házasságok révén a mindennapokban természetes. Arra bíztatta a horvátokat, hogy igyekezzenek a kulturális örökséget továbbadni az utódok számára, a nyelvet, a kultúrát, a civil közösséget. Úgy fogalmazott: a bál a hagyományápolás, a jókedv, az eszmecsere helyszíne is, ahol a közösség megélheti önmagát. Vas megyében a horvát bál a legnagyobb. Jövőre Szentpéterfa rendezi.

 

 

- A horvát nép arról híres, hogy nem azért él, hogy dolgozzon, hanem azért dolgozik, hogy éljen, és egy kicsit szórakozzon is – mondta köszöntőjében a Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a zsidányi polgármester Krizmanich István, aki az esten elmondott egy falujából hozott történetet a közönségnek. Egy horvát nagypapa, aki nem tudott jól magyarul, jó szórakozást akart kívánni az otthonról elmenő fiataloknak, és így fordította le horvátról a fiataloknak a jókívánságot: „Engedjétek magatokat jól lenni!” Szép a nyelv, szépen kifejezi a lényeget, mindenki maga tehet arról, hogy jól érezze magát. A férfiaknak kötelességük megtáncoltatni a sok szép hölgyet, és van egy fantasztikus kultúrcsoportunk, akik megmutatják, hogy Peresznyén él a horvát kultúra.

 

 

A kultúrműsorban fellépett „Zviranjak” Peresznyei Horvát Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület énekkara, tánccsoportja és a „Prisički Dečki” tambura zenekar. A közönség együtt énekelt és tapsolt a legvidámabb dallal. Az esten a tánczenét a szentpéterfai  Pinka -Band és Pinkica  együttesek szolgáltatták, vendég zenekarként a baranyai Juice Team. Éjfélkor több asztalnyi szép ajándékból sorsolták a tombolát, a az esti vacsorát még éjjel is megtoldották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!