Hírek

2013.01.22. 18:50

Csendrendelet, de mikor

Megoszlanak a vélemények, hogy kell-e nappali csendes időszak, vagy bármikor lehessen füvet nyírni.

A szombathelyi önkormányzat kezdeményezi, hogy vasárnap és ünnepnapokon 10 óra előtt és 18 óra után tilos lenne a zajjal járó szabadtéri munkák végzése, például a fűrészelés és a fűnyírás is. A városháza  január 25-éig várja a lakosság véleményét, de mi is megszondáztuk, ki mit gondol erről.

Felmérésünk nem reprezentatív, egy kertvárosi baráti társaságot kérdeztünk: nyugdíjast és dolgozót, férfit és nőt. A vélemények egy ponton közelítenek: nem lenne haszontalan, hogyha lenne legalább egy csendes időszak a héten, legyen ez akár a vasárnap. Osztrák példára hivatkozott egy nyugdíjas olvasónk,  az ott vásárolt fűnyíróra rá van írva, hogy ne használják szombaton és vasárnap.

Hozzáteszi, hogy az  ottani dolgozók többsége viszont péntek délután általában már leteszi a lantot, jut idő a kerti munkára. Egy munkába járó hölgy azt mondja, őt nem zavarja a szomszédok zaja, ha éppen hétvégén van ideje valakinek  füvet nyírni, hát akkor teszi. Viszont ha lenne egy ésszerű korlátozó rendelet, előbb-utóbb ahhoz is alkalmazkodnának az emberek.

 

 

Környezetvédelmi rendeletben szabályoznák a fűnyírás időszakát (Fotó: Szendi Péter)

Egyetért vele egy ugyancsak dolgozó férfi, szerinte is a kevés szabadidő határozza meg, hogy mikor tudják a kerti-udvari munkákat elvégezni, sokaknak vasárnap van ideje füvet nyírni.Viszont azt a véleményt is elfogadja, hogy  másoknak meg akkor lenne ideje pihenni.  Az időzítésben egységesebb a vélemény, legalábbis, ami a fűnyírást illeti.

A javasolt időszaktól eltérően ezt leginkább vasárnap délutánra korlátoznák olvasóink, mondván, hogy nyáron szeretnek az emberek a teraszon enni, vagy az árnyékban szunyókálni ebéd után, viszont 8-9 óra körül már meg lehetne kezdeni a munkát. (Füvet nyírni a legnagyobb kánikulában nem is a legjobb ötlet.)

Nem lesz  könnyű az eltérő, de  logikus érveket és a különböző érdekeket összeegyeztetni. Viszont előremutató, hogy erről megkérdezték a polgárokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!