Hírek

2013.01.02. 12:58

Drágább lett az élet: emelkedett a buszjegy ára és többe kerül a parkolás

Szombathely - Új év kezdődött, s új változások is életbe léptek. Szombathelyen például többe kerül a parkolás, s többet kell fizetni a buszjegyért is.

Bajdó Bettina

Az új év elején több változás is életbe lépett, van, ami az egész országra jellemző, s van, ami csak a vasi megyeszékhelyre. Jó hír például, hogy országosan januártól 10 százalékkal csökken a lakosság számára a távhő, a villamos energia és a földgáz ára. Rossz hír viszont, hogy januártól emelkedett a buszjegyek ára Szombathelyen. Erről még egy korábbi testületi ülésen döntöttek a képviselők. Akkor több variáció is a városvezetők elé került, ők a legenyhébb emelést szavazták meg. Ennek értelmében a buszjegyekért kell többet fizetnünk. A 3,3 százalékos tarifaemeléssel az előreváltott menetjegy 25 forinttal,  a 10 darabos tömb vonaljegy 225 forinttal, a kedvezményes jegy 20 forinttal, a  gyermekjegy 15 forinttal, a napijegy 75 forinttal kerül többe. A bérletjegyek díja viszont változatlan maradt. Elővételben 275 forint lett a vonaljegy ára. Ha az autóbusz vezetőnél vásároljuk meg a jegyet, akkor ugyanúgy, mint eddig, 350 forintot kell fizetnünk. A 10 darabos tömb 2 ezer 475 forintba kerül, a kedvezményes jegyért az eddigi 190 forint helyett 210 forintot kell fizetni. A gyermekjegyért 165, a napijegyért 825 forintot kell leszámolnunk.

A 3,3 százalékos tarifaemeléssel az előreváltott menetjegy 25 forinttal, a 10 darabos tömb vonaljegy pedig 225 forinttal  kerül többe. Fotó: Horváth Csaba

A távolsági buszokon és a vonatokon egyelőre nem emelkedett a jegyek ára, a menetrend azonban nemrég megváltozott. Pozitívum, hogy a  Szombathely-Szentgotthárd vonalon például  több vonatpár közlekedik.

Változott a parkolás is a vasi megyeszékhelyen. Január 1-től újabb területeket vontak be a fizetős parkolási rendszerbe. Fizetni kell  a vasútállomás környékén, az Éhen Gyula téren, a Szelestey, a Vasút utcában, s  az MMIK-nál is megszűnt az ingyenes parkolás lehetősége. Fizetős az Ady tér, és az MMIK belső parkolója is. A parkolási díjak csak kismértékben változnak. A  zöld és sárga övezetekben maradtak a díjak a 2012-es szinten, itt 100 és 200 forintba kerül egy óra parkolás. A piros övezetben viszont 300 forint helyett 320-at kell fizetni január 1-től.

 

Meg kell jelölni a kutyákat

Életbe lépett a kutyákat érintő chiprendelet. Január 1-től minden négy  hónaposnál idősebb kutyát kötelező mikrochippel ellátni.  A chip egy számsort tartalmaz, ez alapján  tudják az adatbázisban a gazdát azonosítani. Az oltáshoz hasonlóan pár perc az egész, és 3 ezer 500 forintnál többet nem kérhetnek érte az állatorvosok. Ebben benne van a chip és a beültetés díja, valamint a regisztráció az országos ebadatbázisba. A rendelet betartását a helyi jegyző és az állat-egészségügyi hatóság ellenőrizheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!