Hírek

2013.01.03. 10:32

Felvételi: már lehet böngészni a tájékoztatót

Vas megyei körkép - Megjelent az interneten a 2013-as felvételi tájékoztató, benne az egyetemekre és főiskolákra felvehető létszámmal és a tervezett tandíjjal.

Bajdó Bettina

Már elérhetők a felvételi szabályokat és az intézmények által 2013 szeptemberére meghirdetett képzéseket tartalmazó felsőoktatási felvételi tájékoztatók. A Felvi honlapjának közlése szerint a tájékoztató kiadványok - amelyek mellékelve egy jelentkezési lapot is tartalmaznak könyv formában is - a boltok polcaira kerülnek. A tájékoztatók hivatalos kiegészítése  január végéig jelenik meg a Felvi-n. Ez tartalmazza majd a felsőoktatási szakképzéseket és az osztatlan tanári mesterszakokat, valamint az ezekhez kapcsolódó felvételi tudnivalókat. Az idén szeptemberben induló képzésekre február 1-től március 1-ig lehet  jelentkezni. A felvételi eljárás alapdíja kilencezer forint, amelyért összesen három jelentkezési helyet lehet megjelölni. Ezen felül további két helyet lehet megjelölni, amelyekért jelentkezésenként kétezer forint kiegészítő díjat kell fizetni. A pontszámítás az alapképzéseken 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és érettségi pontok mellé (maximum 400 pont) különböző jogcímeken maximum 100 többletpont kapható. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek.

Grafika: Kelemen Attila

A most megjelent felvételi tájékoztató önmagában egyelőre nem nyújt sok kapaszkodót a felvételizőknek, várhatóan a január végén megjelenő pótkötet tartalmazza majd a pontos kondíciókat. Ám mégis érdemes már most böngészni a kiválasztott szakokat, hogy legalább tisztában legyenek a felvételi előtt állók, hogy milyen lehetőségeik vannak. Például a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karán indulhat informatikus könyvtáros képzés. Ennek tanítását támogatja az állam, az irányszám minimum öt maximum 50 tanuló. Azok, akik nem jutnak be a támogatott képzésre, félévente 150 ezer forintot fizethetnek. A természettudományi karon  lesz államilag támogatott fizika, biológia és kémia képzés. Ha fizetni kell, akkor ezek a szakok félévente 175 ezer forintba kerülnek. A művészeti, nevelés és sporttudományi karon a legdrágább képzés az ének-zene lesz, ezért félévente 275 ezer forintot is elkérhetnek. Az állam nem támogatja az andragógia és a kommunikáció és médiatudomány szakokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!