Hírek

2013.01.24. 18:31

Ismét elnapolták a gyári szarkák perét

Folytatódott csütörtökön a Szombathelyi Törvényszéken a Jabil-per.

Simon Erzsébet

Folytatódott csütörtökön a Szombathelyi Törvényszéken annak a másféltucat  embernek a büntetőügye, akik közül egyeseket bűnszövetségben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett sikkasztással, másokat különösen nagy értékre üzletszerűen elkövetett orgazdasággal vádol a Vas Megyei Főügyészség a Jabil Circuit Magyarország Kft. sérelmére véghezvitt cselekmények miatt. A  multinacionális cég szombathelyi telephelyén dolgozó raktárosok, operátorok, valamint a céggel szerződésben álló futárszolgálat több alkalmazottja vett részt a bűncselekményben.

A Jabil gyárban egyebek mellett a Nokia cégei által küldött telefonkészülékek és egyéb elektronikai termékek javítása, szervizelése, illetve a nem javítható mobilok megsemmisítése történt. A vádlottak a gyár által átvett, nagyrészt működésképtelen mobiltelefonokat, mobil- és egyéb alkatrészeket, továbbá informatikai eszközöket loptak el. A raktárosok dobozba pakolták a holmikat, azokat mások átcsomagolták, hogy megint mások a legálisan kimenő gyorsfutárszolgálati autókkal kivihessék a gyár területéről. A készülékeket aztán értékesítették.

Dr. Varga Roland törvényszéki bíró csütörtökön igazságügyi szakértők kiegészítő szakvéleményét hallgatta meg. A távközlési igazságügyi szakértő a korábban már átnézett telefonokat a Jabiltől beszerzett hibajegyzék alapján ismét megvizsgálta, s módosította a szakvéleményét. Ez alapján úgy fest, kevesebb a kárérték, mint a vádiratban megjelölt csaknem másfélszáz millió forint. A távközlési szakértő valamivel több, mint nyolcezer - gazdaságosan nem javítható, úgynevezett BER - telefont vizsgált meg, ebből mintegy hétszázat működőképesnek ítélt. A védelem vitatja a szakértői megállapításokat.

Az elsőrendű vádlott védője, dr. Czeglédy Csaba kétségbe vonta a távközlési szakértő elfogulatlanságát. Bírói kérdésre - kívánja-e a szakértő kizárását indítványozni - három nap gondolkodási időt kért. A Szombathelyi Törvényszék bizonyításkiegészítés végett - az informatikai szakértőtől is várnak még adatokat - elnapolta a tárgyalást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!