Hírek

2013.01.02. 17:48

Kis légykapó, berkenye

Változott a védett és fokozottan védett növény- és állatfajaink listáját tartalmazó jogszabály.

Némethy Mária

Ennek alapján ma 733 növényfaj és 1168 állatfaj áll természetvédelmi oltalom alatt hazánkban. Több újonnan védelem alá vont fajjal is gazdagodott a lista, köztük vasiakkal is.

Vas megye élővilágát is érinti a változás, ezért arra kértük dr. Németh Csabát,  az Őrségi Nemzeti Park osztályvezetőjét, aki régóta foglalkozik madarak megfigyelésével, avasson be bennünket: hogyan derül ki, melyik állat vagy növény legyen védetté?
- Nekünk, az állami természetvédelemben dolgozóknak a munkánk része, hogy megfigyeljük az egyes fajokat, nyilván tartsuk gyakoriságukat, előfordulásuk helyeit, de ugyanezt teszik a civil szervezetek nagyon lelkes tagjai is. A feljegyzéseinket egy-két-három-öt évente összesítjük, elemezzük, így kirajzolódik egy tendencia, s el lehet dönteni, melyik legyen védett fajjá, mert ritkul a száma, vagy fokozottan védetté, mert elfogyóban, eltűnőben van.



Dr. Németh Csaba régóta foglalkozik madarak megfigyelésével, munkája része az adatok rögzítése is (Fotó: Benkő Sándor)

A szakember elsőként a kis légykapót említi, amely most fokozottan védett madár lett.

Ez hazánk középhegységi lomberdeiben él, a Kőszegi-hegységben is, elsősorban középkorú és öregebb bükkös állományban. Ez az egyik legrejtettebb életmódot folytató vonuló madár. Május elején érkezik vissza délkeletázsiai telelőterületéről. Évente egyszer költ. Fészkét letört ág helyére, vagy kikorhadt üregeibe, a fa repedéseibe rakja.
Mi okozza fokozott veszélyeztetettségét ennek és más fajoknak?

- A fészkelő kis légykapó állománya az idősödő bükkerdők fenntartásával őrizhető meg, ezt már elfogadják az erdészek is. Az új veszélyeztető tényező esetében talán az, hogy szárazabbak a nyarak, kevesebb a pára, ezért a sötét bükkerdők lombkoronáiból eltűntek az apró rovarok, amelyekkel táplálkozik. De például a ragadozómadarak azért pusztulnak nagyobb számban, mert a mezőgazdaságban erősebb rágcsálóirtó szereket használnak. Amióta nincs szigorú határellenőrzés, engedély nélkül sokféle radikális szert hoznak be.
Védett növény lett a a házi berkenye. Középkori gyümölcsfajunk, szőlősorok végében még mindig megtalálható Vas megyében például Gyöngyösfaluban a Pösei-hegyen, az Őrségben, ugyanakkor az Alföldön például egyáltalán nem honos. 






Állatfajaink közül 197 kapott új, államilag elismert védelmet, további 5 pedig fokozott védelmet. Növényfajaink közül  48 került újonnan védelem alá, 4 fokozottan védett lett.   Közülük a nagy nyárfalepke Magyarországon csak itt, a nyugat-dunántúli régióban él, a sárga sásliliom  pedig az Őrség ritkasága.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!