Hírek

2013.01.29. 20:51

Minden adóforint számít

Vas megye - 2011-ben Vas megye önkormányzataihoz befolyt adó összege több mint 12 milliárd forint volt. Ennek a nagy része a városok kasszáját gyarapította. Az adatokból kiderült, hogy 36 falusi önkormányzat egymillió forintot sem kasszírozott be tavalyelőtt.

Bajdó Bettina

Vas megye 217 települési önkormányzata összesen 12 milliárd 398 millió forint helyi adót szedett be 2011-ben - ez derül ki abból az adatsorból, amelyet a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatósága készített a Vas Népe kérésére. Az adóbevételek nagy része a városokat gyarapította 2011-ben is. A 13 magasabb közigazgatási rangú település összesen 10 milliárd 883 millió forinthoz jutott ily módon.

Elég nagy a differencia, ha a településeket górcső alá vesszük. A városok között a legtöbb helyi adó a szombathelyi városháza kasszájába érkezett 2011-ben, 5 milliárd 991 millió forint. A városok között Sárvár 1 milliárd 275 millió, Szentgotthárd 732 millió forinttal áll a második és a harmadik helyen. A lista középmezőnyében majdnem azonos bevétellel áll Körmend és Celldömölk, előbbinek 552 millió, utóbbinak pedig 554 millió forint volt a helyi adó bevétele 2011-ben. A lista végén a városok között Őriszentpéter áll 24 millió forinttal. Teljesen más sorrendet kapunk, ha az egy főre jutó helyiadó-bevételt nézzük. Így a dobogó legfelső fokára a 3 ezer 354 lakosú Bük kerül, a bevétel itt 190 ezer 686 forint volt. Az egy főre jutó adóbevételi lista második helyezettje a 2 ezer 710 lakosú Répcelak lett 100 ezer 158 forinttal, a harmadik helyre pedig 15 ezres Sárvár került 83 ezer 939 forinttal. A lista végén az alig több mint ezer lakosú Őriszentpéter áll, itt az egy főre jutó adóbevétel 2011-ben 20 ezer forint volt.

A Magyar Államkincstár adatai szerint 2011-ben az egy főre jutó helyiadó-bevétel a városok között Bükön volt a legtöbb, 190 ezer forint. Grafika: Kelemen Attila

A falvak között az egy lakosra jutó összeget vizsgálva a listát az 1 ezer 115 lelkes Lukácsháza vezeti. Az ebből a szempontból összesített lista második helyére Vaskeresztes került a 105 ezer forintos helyiadó-bevétellel. A lista harmadik helyén a 246 lakosú Kercaszomor áll 89 ezer forinttal. Teljesen más sorrendet kapunk, ha az összes helyiadó-bevételt nézzük 2011-ben. Így a listát Gencsapáti vezeti 58 millió 875 forinttal. A 896 lakosú Uraiújfalú 53 millió 076 forinttal, a 1 ezer 014 lelkes Rábahidvég pedig 53 millió 004 forinttal pedig a lista második és harmadik helyére került.

Virág János, Lukácsháza polgármester elmondta, hogy 2011-ben a legtöbb adóbevétel iparűzési adóból származott. A településen 1993 óta működik egy svájci családi tulajdonban lévő cég, mely a gyógyszeripar számára szállít elsődleges csomagolóanyagokat, például ampullákat, üvegcséket és karpullákat mind belföldre, mind külföldre. A cég 500 főt foglalkoztat.

- Emellett működik egy másik, nagyobb kft. is a településen, tőlük is két-három millió forint folyt be a kasszánkba - folytatta a polgármester. - Kommunális és iparűzési adóbevételünk is volt. Az idei évtől kevesebb pénzzel gazdálkodhatunk, mivel az adóerő-képességünk 0,5 százalékát visszatartja az állam. Ez azt jelenti, hogy a feladat-finanszírozásra ennyivel kevesebbet kapunk majd, tehát a befolyt összeg egy részét a működésre kell majd fordítanunk. Nálunk minden adóforint számít.

A pénzzel eddig is jól gazdálkodtak a településen, s ennek látszata is van. A nagy részét ugyanis fejlesztésekre, beruházásokra fordították. Tavaly megújult több járdaszakasz is és felújították a ravatalozót. Pályázatokon is indultak, ennek eredményeként megújulhatott a közösségi ház egy része is.

A Magyar Államkincstár által összegyűjtött  adatokból kiderült, hogy 36 falusi önkormányzat egymillió forintot sem kasszírozott be tavalyelőtt. Közöttük első helyen Porpác áll 960 ezer forinttal, s a még forintosíthatók között utolsó helyre Vasszentmihály került 18 ezer 750 forinttal.  Több olyan település is található a listán, amelyek neve mellett nulla forint szerepel. Ilyen Kenéz, Magyarnádalja, Megyehíd, Ólmod, Pinkamindszent, Vasalja és Viszák. A nulla nem tévedés, ezeken településeken 2011-ben nem vetettek ki semmilyen adót. A helyzet  idén változik, január 1-től ugyanis bevezették az iparűzési adót egyszázalékos adókulccsal, tekintettel arra, hogy a költségvetési törvény minden településtől elvár ilyen bevételt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!