Hírek

2013.01.09. 13:18

Mit mutat a bűnügyi térkép Vasban?

Vas megyei körkép - Vas megye továbbra is azon térségek közé tartozik, amelyek kevésbé fertőződtek, a közbiztonság relatíve jó, a kemény bűnözők elkerülik a vidéket. Más részről viszont több lett a tolvaj, a besurranó és csíráiban megjelent a szervezett bűnözés is.

Kozma Gábor/Vas Népe

Szombathellyel együtt  összesen 6 kapitányság működik a megyében, a rendőrőrsök száma 5 és összesen 92 körzeti megbízott teljesít szolgálatot. A rendőri állomány 1005 főből áll, átlag életkora 36 év. Ez az apparátus hivatott őrizni a köznyugalmat Vas megyében úgy, hogy még egy sor más feladatot is el kell látnia.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) honlapján látható az a térkép, amely az egyes megyék, benne a járások bűnügyi  fertőzöttségét mutatja. A  Balaton környéke, a   nagyvárosok és az iparilag lepusztult, munkanélküliek tömegeit rejtő térségekben kritikus a helyzet. Megyénk a korábbi évekhez képest a kevésbé fertőzöttek közé sorolható, bár itt is több a lopás és a kisebb súlyú bűncselekmény.

 

Amint az a térképen is látszik, a vasvári járásban romlott, a gotthárdiban javult a helyzet 2012-ben. Grafika: Kelemen Attila

 

A térképet nézve meglepő, hogy a Hegyhát, illetve Vasvár és vidéke számít a legfertőzöttebb területnek. Tudvalévő, hogy a  Vasvári Rendőrkapitányság az ország egyik legkisebb kapitánysága. Pontosan   22 község tartozik hozzá,  meglehetősen magas  munkanélküliséggel. Mégis, eddig a   kapitányság működési területe a kevésbé fertőzöttek közé soroltatott a maga  évi  350-400 ismertté vált bűncselekményével. Ezek között a megélhetési bűnözés dominál. A  listát a  betöréses lopások, hétvégi házak, pincék és présház betörések, gépkocsi-feltörések és az egyszerű lopások vezetik.  A rendőrök arra számítanak, hogy a  várható idegenforgalmi beruházásoknak köszönhetően változhat a térségi  jelleg, s ezzel a  bűnözés szerkezete is.

Meglepő az is,  hogy Szentgotthárdot és környékét a legkevésbé fertőzöttnek mutatja a térkép. Ez a  Körmendi Rendőrkapitányság illetékességi területe.  S mint ilyen, a legnagyobb is, mivel   59 település és 3 város közrendjének, közbiztonságának fenntartásáért felelős.  Bűnügyi szempontból a megye egyik legfertőzöttebb területének számít, az okok között szerepel az utazó bűnözés és a csírákban megjelenő szervezett bűnözés is. Meglehet, a javulásban  szerepet játszott, hogy a körmendi  zsaruk az elmúlt évben eredményes nyomozások sorával hívták fel magukra a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!