Hírek

2013.01.14. 14:26

Negyvenöt küldöttje lesz Vas megyei agrárkamarának

Szombathely - Vas megyében február 1-je és 15-e között tartják az agrárkamarai választásokat. A járási székhelyeken tartandó részközgyűléseken 45 küldöttet választanak. A megyei szervezet képviselői hétfőn tájékoztatták a sajtó képviselőit a részletekről.

Nagy Ildikó

Az Országgyűlés tavaly fogadta el az új Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara létrehozásáról szóló törvényt. A minden eddiginél szélesebb bázison megalakuló új köztestület kiterjed a teljes élelmiszer-előállítási láncra, azaz alanyi jogon tagja lesz a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az agráripar és a vidékfejlesztés minden piaci szereplője az őstermelőktől a nagyvállalatokig, a termelőktől a kereskedőkig. A jogalkotó célja egy erős, egységes és korszerű köztestület létrehozása, amely képes a magyar agrárium támogatására, versenyképességének erősítésére és érdekeinek hatékony védelmére.

 

Balról jobbra: dr. Szép Tibor, dr. Póczik István és Rácz Károly a sajtótájékoztatón. Fotó: Kiss Teodóra

 

A törvény szerint az új kamarának legkésőbb március 31-éig kell megalakulnia. Küldötteit, testületeit és tisztségviselőit öt évre választják, az egy tag egy szavazat elve alapján. A jelenlegi megyei agrárkamarák a megalakulással egy időben egyetemleges jogutódlással beolvadnak az egységes országos kamarába. A vidékfejlesztési miniszter a február 1-je és 21-e közötti időszakot jelölte ki az országos agrárkamarai választásokra. Vas megyében február 1-je és 15-e között rendezik meg a választásokat, amelynek részleteiről hétfőn dr. Póczik István, a Vas Megyei Agrárkamara elnöke, dr. Szép Tibor, a kamara kabinetvezetője és Rácz Károly, a kabinet tagja tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Mint elmondták, Vas megyében a hét járási székhelyen rendezik meg azokat a részközgyűléseket, amelyeken megválasztják a 45 megyei küldöttet. Március 9-én közülük választják meg azt a 15 embert (plusz az elnököt), akiket országos küldöttnek javasolnak, ők vehetnek majd részt az új nemzeti agrárkamara alakuló országos közgyűlésén március 28-án.

Február 1-jén Szentgotthárdon, 2-án Körmenden, 3-án Sárváron, 8-án Celldömölkön, 9-én Szombathelyen, 10-én Vasváron, 15-én Kőszegen szavazhatnak majd a küldöttekre. Kik? Az a 4510 megyei agrárkamarai tag, aki tavaly november 30-áig regisztrált. Ők értesítést kapnak a választások időpontjáról és helyszíneiről.

 

A megyei küldött-jelölteket tartalmazó listákra lehet majd szavazni. Jelöltlista állítására az országos ágazati érdekképviseleti szervezetek és azok országos szövetségei jogosultak. A listákat úgy kell összeállítani, hogy az új kamarában összefogott ágazatok érdekeinek arányos képviselete biztosított legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!