Hírek

2013.01.24. 11:51

Szent Pál Szociális Központ: nem hajtanak profitra

Kemenespálfa, Szombathely - 2011-ben egy 15 évig üresen álló, hajdani iskolaépületben a karitász negyedik szociális foglalkoztatóját avatta fel V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár. Egy ott dolgozott rokkant levelében állítja: ott is a profitra hajtanak és normáztatnak.

Némethy Mária

A kemenespálfai Szent Pál Szociális Központról lenne szó, ami alakult 2011. május 31-én - kezdi levelét az a rokkant nyugdíjas, aki a Vas Népéhez eljuttatott írásában közli: örültek az indulásnak, hiszen dolgozhattak, plusz jövedelemként havi 30 ezer forintért. Majd így folytatja: - Nagyon jó és szép volt, felkarolt bennünket a cég az egyházzal együtt, de megváltozott a cég, s neki úgy tűnt: itt a pénz beszél, mert az újak után megjárt megint az állami támogatás, ezért új embereket vettek fel, ráadásul az új cég normáztat betegeket  - áll a levélben.

Mi igaz mindebből, kérdeztük a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász vezetőjétől, Tuczainé Régvári Mariettától.

 

 

V. Németh Zsolt államtitkár (balra) avatta fel a foglalkoztatót, dr. Veres András püspök áldotta meg (Fotó: Szendi Péter)

- Szeretném leszögezni: nem hajtunk a profitra, mi nappali ellátó intézményt tartunk fenn. A bedolgozás azoknak a rokkantaknak lehetőség, akiket a kormány szeretne újra integrálni a munka világába. Nincs igaza a levél írójának, mert Kemenespálfán nagyjából ugyanazok a bedolgozók, akik elkezdtek ott dolgozni. Sajnálom, hogy vádaskodik - kezdte válaszát a karitász igazgatója.

Tuczainé Régvári Marietta elmondta: változások voltak Kemenespálfán. A rokkantaknak bedolgozói munkát adó jánosházi Car-Inside Kft. bosnyák tulajdonosa augusztusban haza vitte cégét Boszniába, de sikerült megegyezni a pápai MOVE Nonprofit Közhasznú Zrt.-vel, most az ad munkát. A jánosházi cég busszal szállította a dolgozóit munkába, majd egy másik körrel Kemenespálfára is elhozta a környékről a rokkant bedolgozókat. A pápai cég ezt nem csinálja, így a közlekedés nehézségei miatt hárman kiestek a munkából, mert oda is és vissza is naponta másfél-másfél órás autóbuszozással tudtak volna Kemenespálfára eljutni. Ez pedig vállalhatatlan.

- Még két dolgot tisztáznék - folytatja a karitász igazgatója. - Az egyik, hogy Szombathelyen és Kemenespálfán is tudnánk még 10-10 embert felvenni. Tehát van hely, csak oda kellene érni. A másik: szó sincs normáztatásról, ez képtelenség. Szombathelyen is a pápaiak adnak munkát, játszva el tudják végezni azt a foglalkoztatottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!