Hírek

2013.01.11. 15:00

Szentgotthárdi múzeum: hogy őrzi szlovén jellegét?

Szentgotthárd - A Pável Ágoston Múzeum most kiállítóhely minősítéssel bír. Ha gyűjtemény rangot kapna, szakembert foglalkoztathatna, teljesíteni tudná programját.

Merklin Tímea

A jelenlegi átmenetinek tekinthető időszakban egyeztetések folynak a hogyan továbbról a fenntarthatóság és a szakmai program kivitelezhetősége érdekében, hogyan lehet ezeket összeegyeztetni.

- Nincs még végleges döntés az összevont intézmény nevéről. A Móra Ferenc megmarad a könyvtár nevének, de az a szándékunk, hogy a Pável Ágoston nevet meghagyjuk a múzeumi tagintézmény nevében - mondja az összevont szentgotthárdi intézmény igazgatója, Molnár Piroska.

 

A szépen felújított múzeum belső terét is a múzeumpedagóiai programnak megfelelően alakították ki. Fotó: Kiss Teodóra

 

- A december 31-ig érvényes működési engedélyben a közérdekű muzeális kiállítóhely besorolás azért született meg, mert nem tudtak megnevezni muzeológust alkalmazottként. Tervezünk muzeológust alkalmazni, hogy a SI-HU pályázati programot folytatni lehessen. Ehhez az új fenntartónak, a városnak újra kell majd kérni a közérdekű múzeumi gyűjtemény besorolást. Szeretnénk majd megbízási szerződéssel alkalmazni muzeológust, múzeumpedagógust, aki ismeri a szlovént, archaikus és az irodalmi nyelvet is, ami pályázati feltétel. Lesz majd egy kétnyelvű teremőr is.

A múzeum kötelező minimum nyitvatartása április 1-től október 30-ig legalább heti három alkalommal napi négy óra, melyek közül az egyik nap hétvége; november 1-től március 31-ig zárva, de heti egy alkalommal négy órában lehetőséget kell biztosítani a kutatóknak illetve az előre bejelentett csoportoknak.

A pályázat adminisztrációs részét március 31-ig a Savaria Múzeumban dr. Horváth Sándor muzeológus és néprajzkutató intézi. A zárókifizetés még ezután érkezik a múzeum számlájára. Dr. Horváth Sándor vállalta eddig a projektmenedzser szerepét, vele is kezdeményeznek megbeszélést a továbbiakról. Keresik a kapcsolatot a szlovénekkel, hiszen a fő pályázó a SI-HU-n a Muraszombati Területi Múzeum volt, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága és a Lendvai Galéria a partnerek, a Vasi Múzeumfalu és a szentgotthárdi Pável Ágoston Múzeum pedig további megvalósítási helyszínek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!