Hírek

2013.02.28. 14:39

A szépség: rejtvény

A szombathelyi Weöres Sándor Színház arcának meghatározó szerzője, rendezője Jeles András, aki ezúttal saját Dosztojevszkij-átiratából teremt színházat. Itt és most.

Ölbei Lívia

A félkegyelmű-előadás szakmai bemutatója csütörtökön 19 órakor kezdődik a Márkus Emília Teremben, a Premier-bérletesek pénteken este láthatják az előadást. Nagy, mély, minden értelemben gyönyörű - valamint megrázó - élményre készülhetünk. Dosztojevszkij és Jeles András világszínpada minden irányban (fölfelé és lefelé) nyitva van.

Közben pedig olyan könnyű ráfeküdni a sokszólamú szépség hol finoman permetező, hol ránk zúduló hullámaira. Hát ez az: a szépség, amelynek a világot kellene megváltania, jóvá tennie. A kérdés pont az, hogy képes-e erre a lehetetlen feladatra.

Dosztojevszkij és A félkegyelmű egyik alaptétele, hogy a szépség: rejtvény, és a WSSz Jeles András-előadásának nézőiként abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy estéről estére megkísérelhetjük megfejteni. A váratlanságokkal teli utazáson a WSSz színészei - majdnem a teljes társulat - lesznek az útitársaink.

 

A végletesen szenvedélyes Parfjon Rogozsin (nevében az ördög szarvával) szerepében Horváth Ákos (Fotó: Kiss Teodóra)

Miskin: Czukor Balázs. Nasztaszja Filippovna: Alberti Zsófi. Aglaja: Csonka Szilvia. Rogozsin: Horváth Ákos. Jepancsina: Kiss Mari és így tovább a szélfútta Ippolittól (Poppre Ádám) az összeszorított fogú Gavrilán át (Balogh János) a bohóc Ferdiscsenkóig (Orosz Róbert) és Lebegyevig (Szerémi Zoltán). Ráadásul az is előfordulhat, hogy egyikük sem az, aminek első pillantásra látszik. A kortárs szerző Ljudmila Ulickaja valahol (egy mesében) azt írja, hogy a jó könyvek akkor is megteszik a magukét, ha senki nem olvassa őket. Dosztojevszkij nagyjából így van benne a széles köztudatban: azok is tudnak róla, akik egy sorát se olvasták. És ez jól van így.

A nagy orosz klasszikusok - főleg a regényt örökké mozgásban tartó Dosztojevszkij - hatása minden bizonnyal azért eleven ma is, mert a társadalmi ellentmondásokkal teli 19. századi Oroszországban először érezték meg a modern embernek azt a hasadását, belső önmagától való elidegenedését, amely Európa nyugati felében a századfordulón vált igazán érzékelhetővé: a nyűgeit nyögjük azóta is.

A félkegyelműben minden megvan: vérbeli szappanopera, hatásvadász ponyvaregény, látványos melodráma, lélektani indíttatású tragédia, erőteljes társadalmi szatíra. És ez mind itt és most érvényes. Különben mi értelme volna színházba járni?

 

 

 

 

A félkegyelmű a Weöres Sándor Színházban, a Premier-bérletben március elsején. Dosztojevszkij műveiből írta és rendezte: Jeles András. Díszlettervező: Perovics Zoltán. Jelmeztervező: Bánki Róza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!