Hírek

2013.02.21. 16:55

Aggályos adatok: igazolni kell a betegséget a kedvezményekhez

Ha egy egyetemista a szociális helyzetére tekintettel kedvezményes kollégiumi elhelyezést, lakhatási támogatást kér, orvosi papírokkal kell a rászorultságát bizonyítania. Például a szülei betegségét, BNO-kóddal. Ezt a háziorvosok sérelmesnek érzik.

Simon Erzsébet

- Háziorvosként magam is észleltem a jelenséget, kollégáim közül pedig többen is szóvá tették, hogy azok a páciensek, akiknek egyetemista korú, szociális támogatást igénylő gyermeke van, igazolást kérnek a betegségükről - mondta érdeklődésünkre dr. Legli Veronika háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének alelnöke. - Ezzel nem is lenne baj, ám a páciensek szerint  csak akkor fogadják el a kollégiumokban az igazolást, ha BNO-kód is szerepel rajta. Kollégáim is úgy érzik, ez ellenkezik az orvosi titoktartással, személyiségi jogokat sérthet ilyesmit kiadni. Úgy tudom, ez országos probléma, magam jeleztem is a Magyar Orvosi Kamarának, s állásfoglalást kértem ez ügyben, választ még nem kaptam.

Németh Gyula a lányának kérte az igazolást (Fotó: Szendi Péter)

A szombathelyi Németh Gyula a napokban járt a háziorvosánál, hogy beszerezzen egy ilyen igazolást.

- Elsőéves a kislányom a győri egyetemen, a kollégiumi kérelméhez most megint csatolnia kellett azt a dokumentumot, amit a háziorvos állít ki a betegségemről. Évek óta rokkant vagyok, az állapotom végleges, nem javítható. Tavaly már beadta az erről szóló igazolást, nem értem, most miért van rá szükség. Ráadásul a betegségeimet jelölő BNO-kód is kellett, de a doktor úr a személyiségi jogokra való tekintettel ilyet nem akart adni. Nagy könyörgésemre végül kiállította. Szerintem is sérti a személyiségi jogokat, de nem szeretném, hogy a lányom még ennél is hátrányosabb helyzetbe kerüljön.

A győri egyetemi kollégiumok igazgatója, Simon József szerint a HÖK kér bizonyos papírokat a szociális támogatás igényléséhez. Arról nem tud, hogy BNO-kódoknak  is szerepelniük kell az igazolásokon. Majer Eszter Petra HÖK-vezető érdeklődésünkre kifejtette: a szociális pályázati rendszerükben pontokat adnak a hallgató vagy a vele egy háztartásban élők betegségeire, s ehhez tudniuk kell beazonosítani azokat. Van, ahol szerepel BNO-kód, van, ahol nem. Az adatokat bizalmasan kezelik, több éve így működik a rendszerük, s úgy véli, ebből nincs is probléma.

Szombathelyen a kollégiumi felvételt kérőktől a szociális helyzetüket befolyásoló dolgokról kérnek igazolást, mondta el Tóth Péter, a NyME-SEK Pável Ágoston Kollégium igazgatója. Olyan jellegű igazolást várnak, amelyből minden kétséget kizáróan kiderül, hogy valós az érintett betegsége, és szociálisan valóban rászoruló a hallgató. Ez lehet kórházi zárójelentés is. A rászorultság foka pedig attól is függ, milyen súlyosnak mondható a betegség. Tóth Péter szerint BNO-kódokat nem kérnek.

 

 

 

A BNO-kódrendszer a betegségek nemzetközi osztályozására szolgál az egészségügyben. Ha az ismert BNO-kódot beírja valaki a keresőbe, megtudhatja a hozzá tartozó betegség nevét. A BNO-kódok adatbázisa könnyen megtanulható, s néhány perc alatt megjegyezhető, hogy melyik jelöl például mentális, vagy éppen szexuális betegséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!