Hírek

2013.02.27. 19:56

Az SOS Gyermekfalvak elnökének látogatása

A kőszegi SOS Gyermekfaluban töltötte szerdai napját Siddhartha Kaul, az SOS Gyermekfalvak Nemzetközi Szervezetének elnöke. Családokat látogatott és gyűrűvel jutalmazta a hűséges nevelőanyákat.

Tersztyánszky Krisztina

Az indiai származású Siddhartha Kaul 2012 júniusában lépett az SOS Gyermekfalvak legmagasabb posztjára. Magyarországi látogatása része annak a világ körüli útnak, melynek során feltérképezi Latin-Amerika, Afrika, a Közel- Kelet és a közép-kelet -európai régió nemzeti szervezeteit, azok sajátosságait, feltárja nehézségeiket.

Célja, hogy megértse az ország gyermekvédelmi helyzetét, és azokat a kockázatokat, melyek hazánkban a gyermekeket fenyegetik. Siddhartha Kaul egész élete az SOS Gyermekfalvakhoz kötődik. Édesapja vezető szerepet töltött be az SOS Gyermekfalu Indiai Alapítványának létrehozásában, Kaul úr pedig az első indiai gyermekfaluban nőtt fel. 1978-tól faluvezetőként, majd 2001-től Ázsia területi helyettes főtitkáraként dolgozott. Kőszegi látogatása során arra helyezte a legnagyobb hangsúlyt, hogy bepillantson a gyermekfalu életébe, családokhoz látogatva ismerkedett, majd este gyűrűvel jutalmazta a leghűségesebb nevelőanyákat.

 

Siddhartha Kaul tavaly lett a nemzetközi szervezet elnöke (Fotó: Ohr Tibor)

 

Siddhartha Kaul, az SOS Gyermekfalvak Nemzetközi Szervezetének elnöke látogatott szerdán az SOS Gyermekfaluba. Egész napos programjának zárásaként este öt nevelőanyának adta át a világszervezet legnagyobb kitüntetését, az SOS Gyermekfalu Anyagyűrűt. Az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa ezúttal Kőszegre kihelyezve tartotta meg kuratóriumi ülését is, hogy a magas rangú vendégnek módja legyen bepillantani az itt folyó munkába.

 

Az elnök nagy szeretettel járta végig a gyermekfalut, meggyőződve arról, hogy az SOS falvak alapeszméje maximálisan megvalósul a kőszegi létesítményben. A nemzetközi szervezet legfőbb célja ugyanis az, hogy családi gondoskodást nyújtson azoknak a gyermekeknek, akik valamilyen okból - a család széthullása, bántalmazás, haláseset miatt  - nem nevelkedhetnek igazi, vér szerinti családban.

"Szervezetünk erőssége a szoros családi kötelék, mellyel le tudjuk győzni a felmerülő nehézségeket " - hangsúlyozta az 58 éves elnök. Az esti ünnepség is bensőséges hangulatban zajlott. A jelenlevők közösen meghallgatták az SOS-imát, majd Szilágyi Imre faluvezető beszélt az intézmény húsz évéről.

Siddhartha Kaul az SOS Gyermekfalu kerámiaműhelyébe is ellátogatott, ismerkedett a gyerekekkel (Fotó: Ohr Tibor)

Az SOS nevelőszülők a szükséges képzéseket elvégezve, folyamatos szupervízió és esetmegbeszélések segítségével végzik munkájukat. A fluktuáció csekély, a nevelőszülői munka presztízse sokat javult. Ma már a kormány is kiemelt szerepet szán a nevelőszülői gondoskodásnak, hisz ezentúl a 12 év alatti gyermekek elsősorban nevelőszülőkhöz kerülhetnek. A gyermekek látványos műsora után Siddhartha Kaul úr köszönetét és elismerését fejezte ki az elkötelezetten dolgozó nevelőanyáknak. Az ezt követő ünnepélyes aktusról maguk a díjazottak is csak ekkor, meglepetésként szereztek tudomást.

Kaul úr elmondta: a szimbolikus gyűrűt még az alapító, Hermann Gmeiner indította útjára, s azok érdemelhetik ki, akik életüket az SOS mozgalomnak szentelik. Az óriási elismerésnek számító gyűrűt ma már elsősorban olyan nevelőanyáknak ítélik oda, akik legalább tíz éven át töltötték be hivatásukat valamelyik gyermekfaluban. A Gyűrű Bizottság döntése alapján az elnök öt nevelőanyának: Molnár Ildikónak, Jordanits Ibolyának, Nagysívó Editnek, valamint a battonyai Korcsogné Baranyi Mártának és a cseh köztársasági Veronika Zajdlikovának adta át a gyűrűt. A jubiláló gyermekfalut és a kitüntetetteket Huber László polgármester is köszöntötte.

 

 


Az SOS Gyermekfalu szervezet harminc éve jött létre Magyarországon. Az első gyermekfalu 26 éve nyitotta meg kapuját Battonyán, amit követett a kőszegi és a kecskeméti. Ma hat gyermekfaluban és ifjúsági házban közel négyszáz gyermek és fiatal részesül családi alapú, hosszú távú gondoskodásban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!