Hírek

2013.02.05. 13:53

Bérek: jogi, értelmezési problémák és emelés

Szombathely - Sajtótájékoztatón ismertette Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a munkabérekkel kapcsolatos kialakult helyzetet és az általuk javasolt béremelési igényt.

Ambrózai Zsuzsanna

Az MSZOSZ Elnöksége által megfogalmazott országos bérfejlesztési ajánlásról, valamint a Munka Törvénykönyve hatálybalépése óta eltelt időszakban tapasztalható jogi problémákról, azok értelmezéséről, gyakorlati használatáról tartott sajtótájékoztatót kedd délelőtt Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke Szombathelyen.

- Sikerként könyvelhető el, hogy az elmúlt év végi tárgyalások eredményeként minden ágazatban és régióban sikerült egységes emelést elérni, a kötelező minimálbér esetében 5,4 százalékkal, míg a szakmai bérminimum 5,6 százalékkal emelkedhetett. Ugyanakkor komoly gondokat okozhat, hogy a több évtizedes gyakorlattól eltérően, nem született országos bérajánlás - így az elnök, aki hozzáteszi, ők egységesen öt százalékos emelést javasolnak a munkáltatóknak a béreket illetően.

Fotó: Szendi Péter

- Úgy véljük, reális az érték, amelyet képviselünk, most már országos kampányon belül is hiszen, ha hihetünk az előrejelzéseknek, márpedig a helyzet azt mutatja, akkor idén is 5,2 százalékos inflációval számolhatunk. Ennek függvényében tartjuk reálisnak ezt a számot - egészítette ki Pataky Péter, majd arról is beszélt, nemcsak a bérek kérdése van napirenden, hanem a Munkatörvénykönyvének egyéb passzusai, valamint a béren kívüli juttatások is.

Horváth Csaba, az MSZOSZ nyugat-dunántúli regionális vezetője elmondta, éppen egyeztetések folynak a cégek képviselőivel, azt mondja, ami a multikat illeti, jók a kilátások, mind a bérek ügyében, mind pedig a kollektív szerződéseket tekintve, de sajnos a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzete ismeretlen számukra.

Segítség az érdeklődőknek

Adójog-Munkajog címmel tartanak információs rendezvényt munkavállalóknak a Vállalkozói Központban Szombathelyen február 14-én.

- A Munkatörvénykönyvének életbe lépett új rendelkezései többek között arra sarkaltak bennünket, hogy ismét segítséget kell nyújtanunk a munkavállalóknak - mondja Horváth Csaba az IGR projektmenedzsere, az MSZOSZ nyugat-dunántúli regionális vezetője. Éppen ezért ingyenes tájékoztató rendezvényre invitálják a munkavállalókat, érintetteket, akik több témában is előadásokat hallgathatnak, majd feltehetik személyes kérdéseiket is. Kovalszky Éva adószakértő az új Civil törvény alapján a társadalmi szervezetek gazdálkodásával kapcsolatos változásokról, míg dr. Kunecz Renáta ügyvéd a munkajogi szabályok gyakorlatáról, vagyis a a szabadság kiadásáról, távolléti díj számításáról, a munkaidő, pihenőidő szabályairól beszél majd. Szó lesz az adó- és társadalombiztosítási jogszabályok változásáról, mindez február 14-én.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!