Hírek

2013.02.06. 16:21

Gondját viselik a civil szervezeteknek Vasban

Szombathely - Az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezető munkatársai is részt vettek szerdán a Vas Megyei Civil Információs Központ munkáját bemutató konferencián.

Tersztyánszky Krisztina

Dr. Latorcai Csaba kiemelte: idén először kapnak a civil szervezetek normatív kiegészítést az előző évben begyűjtött adományok arányában. A támogatás harmadik pillére pedig a megyei Civil Információs Centrumok hálózatának létrehozása, amelyeknek nemcsak a szervezetek segítése, hanem a vállalkozói és a közigazgatási szektorral való kapcsolatépítés is a feladata lesz.

A továbbiakban Szablics Bálint, a minisztérium főosztályvezetője a Nemzeti Együttműködési Alap működéséről, a pályázatokkal kapcsolatos aktuális kérdésekről szólt.

A törvényhozói szintű törekvések megismerése után a megyei, a járási, a városi lehetőségekről kapott tájékoztatást a konferencián résztvevő rendkívül nagyszámú érdeklődő.

Kerekes Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés Civil Bizottságának elnöke a megye megújuló szerepéről szólt s arról, hogy a közgyűlés több területen számít a civil szervezetek segítségére.

Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár, Harangozó Bertalan kormánymegbízott és Kovács István. Fotó: Kiss Teodóra

Dr Takátsné dr. Tenki Mária, Szombathely kulturális, társadalmi és külkapcsolatokért felelős tanácsnoka a városi civil koncepció megszületéséről számolt be. A felmérésekkel jól megalapozott, stratégiai terveket megfogalmazó koncepció átláthatóbb támogatási rendszert, jobb együttműködést ígér az önkormányzat és a civil szervezetek között. Lesz civil fórum és díjat alapítanak az év legjobb nonprofit szervezetének elismerésére. Mindebben a város számít a Civil Információs és az Önkéntes Centrum közreműködésére.

A szeptemberben létrejött vasi CIC tevékenységét Nagy Krisztina programvezető mutatta be. Az egyelőre a Herényiek Házában elérhető központban pénzügyi, jogi, pályázatírói, informatikai és hasonló hasznos tanácsadások állnak a civil szervezetek tagjainak rendelkezésére, akár személyesen, akár elektronikus formában. Ezen túlmenően mentor program is igénybe vehető, amely egy-egy szervezet munkáját mindenféle szakterület szempontjából, folyamatosan nyomon követi. A szervezet honlapján naprakész nyilvántartást vezetnek a vasi civil szervezetekről, idővel pedig hangképtár is létesül majd, amely az egyes csoportok életét mutatja be a többieknek. Száznál is több tájékoztató nap, képzés lesz az év során, és terveznek önkéntes börzét is. Természetesen nemcsak Szombathelyen, hiszen a centrum egyik legfőbb feladatának tekinti, hogy az információt minél közelebb vigye az egyes szervezetekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!