Hírek

2013.02.08. 20:41

Ha gond van a bérlővel

Szombathely - Két éve működik az a telefonvonal, melyen akár névtelenül is lehet bejelentést tenni, ha az önkormányzati bérlakásokban élők megszegik az együttélés normáit. Havonta minimum egy, legfeljebb harminc hívás érkezik a Szovához.

Kupi Györgyi

A Szova ingatlankezelési egysége minden hónapban tájékoztatja a szociális bizottságot a bejelentésekről. A tapasztalatokról Szakály Gábort, a bizottság elnökét kérdeztük.

Van hónap, hogy egy, de van olyan, hogy harminc hívás is érkezik a Szovához. A legtöbb bejelentés egy Petőfi utcai, egy Paragvári úti és egy Szabolcs Zoltán utcai ingatlanból, illetve ezek környékéről fut be. Vannak hívások, amelyek banális dolgokra hívják fel a házkezelő figyelmét, például hogy gyerekek futkosnak a lépcsőházban, vagy nyitva hagyja a házfelügyelő az ablakot, de vannak olyan esetek is, amelyek súlyos normaszegésről, rendszeres zajongásról, rongálásról szólnak. A bejelentést minden esetben vizsgálat követi, a Szova, illetve szociális szféra szakemberi kimennek a helyszínre, azonnali bérlemény-ellenőrzést kezdenek, jegyzőkönyvet vesznek fel, és ha szükséges, intézkednek. Gondot jelent, hogy hiába szerepel a bérleti szerződésben, hogy bár a Szovának joga van a bérleményt ellenőrizni, de ha nem engedik be az ingatlanba, önkényesen ezt nem teheti meg – tudtuk meg Szakály Gábortól.

Ami az intézkedéseket illeti, meg van kötve a bérbeadó keze, levélben felszólítja a normák betartására az bérlőt, de ennél sokkal többre nincs lehetősége.

A renitens lakókkal szemben nem könnyű fellépni, mégsem hiábavaló a zöldszám fenntartása. Fotó: Benkő Sándor

Egyszer került sor kilakoltatásra magatartási probléma miatt, de már egyébként is egy jogcím nélküli lakáshasználóról volt szó. Nagyobb a lehetősége a kontrollra és a beavatkozásra a szociális szakmának, ha nem bérlőről, hanem szociális szállás használójáról van szó, mert ennek a lakhatási formának a feltétele a családsegítővel való szoros együttműködés.

Szakály Gábor szerint azért mégsem hiábavaló a zöldszám üzemeltetése, mert például több olyan esetről szereztek így tudomást, amikor az önkormányzati lakást valaki bérbe adta. Hozzátette: ami a magatartási problémákat illeti, legalább a tudomásukra jut, hogy hol melyik lakóval vannak rendszeres problémák, és ha csekély eszközökkel is, de be tudnak avatkozni. A névvel történő bejelentéstől sokan féltek.

 

A legsúlyosabb magatartási probléma a közelmúltban az volt, amikor egy bérlő (a szombathelyi szociális szférában egyébként jól ismert ügyfél) bántalmazott egy szociális munkást. Azonnal szerződést bontottak vele, ügye most van bíróság előtt: neki várhatóan márciusban ki kell költöznie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!