Hírek

2013.02.01. 16:59

Két szék között az MMIK

Szombathely - Az MMIK egyfelől mindig is ellátott megyei szakmai módszertani feladatokat, másfelől viszont évtizedekig meghatározó színtere volt a város kulturális életének. Ebben a pillanatban nem tudni pontosan, mi lesz a sorsa.

Ölbei Lívia

Az MMIK sokáig a közös fenntartású intézmények közé tartozott: a megyei tulajdonú épületben működő intézmény Szombathely kulturális életének meghatározó tényezője volt. A központosító állam tavaly megszüntette a megyei önkormányzat tulajdonjogát, a kezelői feladatokat jelenleg a március 31-ével megszűnő megyei intézményfenntartó központ (MIK) gyakorolja. A szombathelyi városi önkormányzatnak ebben a pillanatban nincs köze az MMIK-hoz; illetve annyiban mégis, hogy itt van például albérletben a ma már városi intézményként működő Mesebolt Bábszínház. (Közbevetőleg: a Mesebolt régóta megérdemelné a méltó, önálló helyet: ez ügyben legutóbb a Kisfaludy utca 1-ben található volt ifjúsági ház jött szóba, csak előbb az épületet föl kellene újítani.)

Az épület tavaly év eleje óta a vagyonkezelőé, március 31-éig a MIK rendelkezik vele – hogy utána mi lesz, ma még pontosan nem tudni. Fotó: Benkő Sándor

Az MMIK további sorsa összében-egészében bizonytalan. Annyit tudni, hogy a Magyar Művelődési Intézet helyén, utódaként az Emberi Erőforrások Minisztériuma által frissen létrehozott ki még nem épített központi szervezet, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet feladata lesz a jövőben az ország közművelődési intézményeinek szakmai támogatása, együttműködésük megteremtése. Az intézet fő-igazgatója, Závogyán Magdolna ezekben a hetekben a megyéket járja; ahogy az intézet munkatársa érdeklődésünkre fogalmazott: Folyamatosan kristályosodik ki a megyei közművelődési feladatellátás, amely egyébként a minisztérium alá rendelődik. Már több alkalommal ígérkeztek az MMIK-ba a fővárosi illetékesek, de még egyszer sem érkeztek meg.

Pedig akadnak, akik úgy tartják: már most nagy késésben vannak a döntéshozók. A végeredmény többesélyes. Van olyan vélemény, amely szerint a legjobb volna nonprofit alapú egyesületekre bízni az MMIK-t. Vagy lehetne belőle civil ház. Még az is előfordulhat, hogy a szombathelyi önkormányzat ismét szerepet vállal a működtetésében (a megyei módszertani feladatok elvégzése persze nem ide tartozik), de akkor ügyelni kell arra, hogy ezzel a lépéssel az éppen most bővített, fejlesztés előtt álló Agora Kulturális Központ ne riválisra, hanem partnerre leljen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!