Hírek

2013.02.11. 09:41

Markusovszky kórház: hosszú évekig kell várni

Szombathely - Akad olyan kórház Magyarországon, ahol csak nyolc évre tudják előjegyezni a betegeket műtétre. Szombathelyen szürkehályog-operációra például 1177 nap a várakozási idő. Térdprotézis-műtétre 1870 napot kell várni, ez országosan is rekordnak számít.

Bajdó Bettina

Akár hat évet is várniuk kell ortopédiai nagyműtétre a betegeknek, ha azt a dél-közép-magyarországi Semmelweis Egyetemen végzik. Az intézmény legutóbb tervezett időpontja 2019 júliusára szól - ez derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új, országos várólista rendszeréből. Csípőprotézisre átlagosan 376 napot, térdprotézisre még ennél is többet, 536 napot kell várni országszerte. Mindkét műtétre jelenleg több mint tízezren várnak: a legrosszabbul - térdprotézis esetén - a nyugat-dunántúliak járnak. A szürkehályog-műtét jelenleg a leggyakoribb műtéti beavatkozás Magyarországon. Összesen 28 ezer 830-an várakoznak a beavatkozásra - átlagosan csaknem négy hónapig. Hasonló várakozási idővel kell számolniuk a térség lakóinak gerincproblémák esetén is: a Pécsi Tudományegyetemen átlagosan 868 naponta végeznek gerincstabilizáló műtéteket. A Nyugat-Dunántúlon azonban két héten belül szikét ragadnak az orvosok.

Az elmúlt fél év alatt is nőtt a várakozási idő, szürkehályog-műtétre például jelenleg 1177 nap. Grafika: Kelemen Attila

A Markusovszky kórházban szürkehályog-műtétre 1177 nap a várakozási idő. Az előjegyzési listán 2 ezer 356-an vannak, a legközelebbi időpontot 2016 novemberére tudják adni a kórházban. Bár nem jelent sok vigaszt a várakozóknak, a szürkehályog-műtét esetében csökkent a várakozási idő, tavaly júliusban még 1369 napot kellett várniuk a pácienseknek. Az országban erre az operációra a legtöbbet Szombathelyen kell várni, annak ellenére, hogy nem itt van a legtöbb várakozó. A Pécsi Tudományegyetemen 4 ezer 97-en várnak a műtétre, nekik 561 nap a várakozási idejük. Ennél jóval többet kell várniuk azoknak a betegeknek, akiknek térprotézis-műtétet javasolt az orvos, a várólista ez esetben 1871 nap. A műtétre jelenleg 549-en szeretnének bekerülni, ha most jelentkeznénk az operációra, akkor 2020 októberében feküdhetnénk szike alá. Az országban a nyugat-dunántúli régióban kell a legtöbbet várni, átlagosan 1085 napot, a műtétre eddig 2 ezer 210 várakozót jegyeztek elő. Az országban és a régióban is a Markusovszky kórház vezeti a várakozási listát. A régióban az intézményt a győri Petz Aladár kórház követi, itt 1540 nap a várakozási idő.

Jelentős a sor a csípőprotézis-operációknál is, 1340 napnak kell eltelnie ahhoz, hogy a beteg a műtőasztalra fekhessen. Összesen 614-en várnak a műtétre, a legkorábbi időpont 2017 júliusára esik. Jelentősen nőtt a lista a tavalyi júliusihoz képest, akkor 982 nap volt a várakozási idő. Az országban a Markusovszky kórházban kell a legtöbbet várni erre a beavatkozásra. Mandula- és orrmandula-műtét esetén is 53 nap a várakozási idő. 81 napot kell várakozni nőgyógyászati műtétekre, a listán 77 beteg szerepel, ha most jelentkeznénk, akkor legkorábban 93 nap múlva kerülhetnénk sorra. Mindkét műtéti típusnál nőtt a betegek előjegyzési ideje a tavaly nyárihoz képest.

Az aktuális műtéti várólistákon jelenleg valamivel több mint 68 ezer beteget tartanak nyilván. Sorra kerülésüket a teljesítményvolumen-korlát szabályozza. Az egészségbiztosítási pénztár a kötelezően előírt költségtakarékosság  miatt  nem tudja finanszírozni valamennyi biztosított kezelését közvetlenül azután, hogy orvoshoz fordulnak. Az egészségügyi intézmények havonta kénytelenek határt szabni a magas költségű, de nem sürgős beavatkozások számának. Közel 10 ezren szorulnak olyan műtétre, amelyre a várakozási időt csak többletpénznek a rendszerbe juttatásával lehetne csökkenteni.

Bárki informálódhat a listáról

A várólista lekérdezéséhez  elég egy internetes hozzáférés. A betegek számára kialakított publikus és egyszerűen lekérdező felület  az Egészségügyi Szolgáltatók által vezetett Országos Várólista Rendszer adataiból építkezik _ bármelyik beteg bármelyik várólistán elfoglalt helyét ezen az egységes felületen könnyedén nyomon követheti a menüpontok egyszerű használatával.  Lekérdezhető a beavatkozás várható időpontja (az esetazonosító használatával), informálódhatunk a várólista hosszáról (azaz megtudhatjuk, hogy az adott ellátásra melyik szolgáltatónál mennyi a várakozási idő), de lekérhetjük tételesen is a várólistát, a kívánt ellátástípus, térség és várólista kiválasztásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!