Hírek

2013.02.18. 17:21

Markusovszky viszontagságai

Opatija, Szombathely - Újabb fejlemény az abbáziai Markusovszky-emléktábla ügyében: megegyeztek a felek, hogy háromnyelvű lesz a feliratozás, így már a szlovákok is elégedettek.

Kozma Gábor/Vas Népe

Amint arról korábban már írtunk, a  horvát városban 2008-ban Markusovszky-emléktáblát lepleztek le az ottani magyarok.  A megnyitót Ágoston Gergely professzor mondta, üdvözölve Szombathely küldöttét és  az akkori városvezetést. Személy szerint dr. Ipkovich György polgármestert és Feiszt György alpolgármestert, akik támogatták az ügyet.

A Hotel Bellevue falán elhelyezett, magyar-horvát feliratozású  tábla azonban  rövid idő múlva vándorolni kényszerült,  majd  pedig a rijekai (Fiume)  székhelyű szlovák nemzeti kisebbség vezetője, Miroslava Grzinić asszony kötött bele a kőbe. Szlovák feliratozást sürgetett, állítva:  Ludevit Markusovszky  Strba helységben született, így  szlovák volt. Ágoston porfesszor magyar  barátai  és a sajtó, közte a Vas Népe  és a Magyar Szó segítségével  elérte, hogy február 13-án  a Liburnia Hotelek központjában létrejött az  első, háromoldalú megbeszélés az emléktáblánk sorsát illetőleg.

Robert Ferlan szervezte és vezette a megbeszélést a szállodalánc részéről. Szlovák részről Miroslava Grzinic, a  Baross Magyar Kultúrkörtől Ivkovity Mihály, aztán  Csordasity Ilona,  a  Magyar Tiszteletbeli Konzulátus titkárnője,  valamint  jómagam vettem részt az eseményen - tájékoztatott a professzor.  - Elhangzott:  a  20. század első világháborúja feldarabolta a földrajzi és etnikai egységeket,  mindezek   túlburjánzó nemzeti öntudatot eredményeztek. Jómagam  bemutattam a Markusovszky magyarsága mellett szóló  dokumentumokat. A szlovák  hölgy láthatóan   nem  volt képben,  így megkértem, hogy viszonzásul küldje el nekünk az ő érveit. Mondotta, csak az életrajzi adatokkal rendelkezik. Továbbá egy telefonbeszélgetéssel, melyet a szülőhely (Csorba)  polgármesterével folytatott, aki a táblájukat idén a 120 éves elhalálozási évfordulón tenné ki.  Arról nem szólt  a hölgy, hogy a polgármester talált-e születési anyakönyvi kivonatot, és abban mi szerepel - így  Ágoston Gergely.

Végül Robert  Ferlan kijelentette, hogy  szállodalánc támogat egy olyan  háromnyelvű variációt, melyen  A magyar  egészségügy úttörője a mai Szlovákia  területén született szöveg szerepel.  Közben kiderült, hogy ősszel  átépítések lesznek a szállón,  a munkák végén szakemberek mondják majd meg, hol legyen helye a mostani,  vagy a 3 nyelvű táblának. Így megint vannak dilemmáink: ki pénzelné az új táblát?  A mai gazdasági helyzetben lesz-e a szállodaláncnak anyagi fedezete a munkákra? Hiszen e  pillanatban a jövőjük is kétséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!