Hírek

2013.02.05. 16:50

Szándék régóta van, esetkocsi még nincs Celldömölkön

Celldömölk - A képviselő-testület körülbelül egy éve foglalta határozatba, hogy a városi mentőállomásnak nagy szüksége volna a bővítésre: esetkocsira és a hozzá tartozó személyzetre.

Ölbei Lívia

Celldömölkön 2007-ben avatták föl az új, korszerű mentőállomást a Vörösmarty utcában. Fehér László polgármester a megnyitón is hangsúlyozta, hogy a mentőállomás nemcsak a város, hanem a környék (akkor még kistérség): majdnem 40 ezer ember egészségügyi ellátását, biztonságát szolgálja. Már ebből az alkalomból szó esett arról, hogy a két meglévő mentőautó mellé (az egyik munkaidőben, a másik 24 órában áll rendelkezésre) elkelne egy esetkocsi, amelyen mentőorvos vagy mentőtiszt teljesít szolgálatot.

Az Országos Mentőszolgálat akkori vezetője úgy nyilatkozott, hogy a celldömölkiek igénye jogos, és ígéretet tett arra, hogy a szaktárca a feladatok megnövekedésére való tekintettel többletforrást biztosít a mentőszolgálatnak. Azt a kormányzatot, azt az egészségügyi reformot aztán elfújta a szél, viszont esetkocsira azóta is szüksége van Celldömölknek.

Most két mentőautó dolgozik: egy munkaidőben, egy 24 órában. Fotó: Benkő Sándor

Amikor a Kemenesaljai Egyesített Kórház állami kézbe vétele, egyúttal jelentős szűkítése, struktúraváltása zajlott, a celli képviselő-testület újra foglalkozott az üggyel: 2011 végén az önkormányzat nemcsak arról döntött, hogy támogatja a kórház integrációs elképzeléseit, hanem Karádi Mihály képviselő javaslatára arról is, hogy felveszi a kapcsolatot az Országos Mentőszolgálattal. A 2011 december 21-én kelt határozat harmadik pontja úgy szól, hogy a képviselő-testület kezdeményezi az Országos Mentőszolgálatnál, hogy az aktív kórházi ellátásban bekövetkezett változások miatt a celldömölki kistérségben biztosítson 24 órás esetkocsit a lakosság jelenlegi ellátási színvonalának megtartása érdekében. A kezdeményezés nem sokkal később, 2012 elején megtörtént.

Itt tartunk most.

Úgy tudjuk, az Országos Mentőszolgálat továbbra is támogatja a celli esetkocsi-igényt, a döntés azonban a kormány kezében van: a mentés állami feladat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!