Hírek

2013.03.05. 15:38

25 percen belül mindenhová

Szombathely - A tavalyi átszervezést követően idén azt szeretnék elérni, hogy ne maradjon 25 percen belül nem megközelíthető pontja Vas megyének.

Varga Lívia

A változások éve volt 2012 a katasztrófavédelem számára, foglalta össze az elmúlt év jellemzőit dr. Takács Árpád tűzoltó ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője.

Évértékelésében kifejtette: 2012. eleje óta a tűzoltás és a műszaki  mentés állami feladat, ennek megfelelően a tűzoltóságok már a katasztrófavédelem helyi szerveként működnek.

A hivatal áprilisban állt fel, és a megyei igazgatóság alá tartoznak az első fokú szakhatósági jogköröket ellátó kirendeltségek. Ilyen Szombathelyen, Sárváron és Körmenden működik, és ugyanezen városokban van állami tűzoltóság. Ezen kívül működik még a megyében 5 önkormányzati tűzoltóság, valamint 58 önkéntes tűzoltó egylet.

Fő célként dr. Takács Árpád azt jelölte meg, hogy a megye legtávolabbi csücskét is elérhessék 25 percen belül. Jelenleg az Őrségben vannak még fehér foltok. Ezen javít, hogy az első félévben hat tűzoltó egyesületet vizsgáztatnak,  így a jövőben ők már önállóan is beavatkozhatnak.

A megyei műveletirányítás előnye, hogy most minden segélyhívás egy helyre fut be, ami csökkenti az információtorzulás lehetőségét. A hívások száma általában napi 4-5, de volt olyan nap is, amikor  97 segélykérés érkezett.

Tavaly alakult meg a 84 fős Őrség Mentőcsoport, amely felkészült a komplex árvízi mentésre. A múlt héten már szükség volt a bevetésükre.

Idén márciustól júniusig az összes iskolában, 117 intézményben végeznek tűzriasztási tesztet, hogy  felkészítsék a tanárokat és a gyerekeket,  mi a teendő veszélyhelyzetben.

2013-ban minden járásban megalakulnak az önkéntes járási polgári védelmi szervezetek. Áprilisban Kőszegen, májusban Szombathelyen alakítják meg a mentőcsoportokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!