Hírek

2013.03.10. 14:43

A névadó szellemében

A Dr. Csepregi Horváth Jánosról elnevezett iskolában ebben az évben is megtartották a névadó emlékhetét.

Tersztyánszky Krisztina

Hagyományőrzés, tánc, ügyességi verseny és nemzetiségi kultúra egyaránt belefért a hétbe.

Az emlékhét a hagyományoknak megfelelően az idén is az iskolanévadó munkásságának felidézésével kezdődött. Méghozzá nem is akárhogyan. Az ünnepséget megtisztelte az egykor élt kitűnő gazdasági szakember unokája,  Balogh Jánosné Horváth Terézia néprajzkutató. Rendkívüli ajándékkal kedveskedett az intézménynek, amely oly hűségesen ápolja  felmenőjének szellemi hagyatékát. Kéziratos emlékirataiban kutakodva összegyűjtötte és kiadványba rendezte dr. Csepregi Horváth Jánosnak a gyermekkorával, iskolába járásával kapcsolatos emlékeit. A karcsú, magánkiadásban megjelent füzetből jópárat az iskolának is ajándékozott. A visszaemlékezésekből megtudhatjuk, a kis János hogyan törekedett már ötéves korában nővérei mellett belopózni az iskolába, hogyan igyekezett minden erejével a tudomány közelébe férkőzni. Olvashatunk a kiadványban arról, hogyan is festett akkor Csepregen az iskola, sőt rajzot és fotót is láthatunk róla.

 

 

A névadó leszármazottai, Balogh Jánosné Horváth Terézia néprajzkutató és Horváth Antal is megkoszorúzták  felmenőjük emléktábláját (Fotó: Kovács Károly)


A névadó emlékének felidézését, a korabeli gazdasági és történelmi környezet életre keltését osztályok közötti szellemi vetélkedő szolgálta az emléknapon. Volt vaktérképes és rajzolási feladat, szellemi totó. Természetesen a névadó emléktáblájának megkoszorúzása sem maradhatott el. A megható percek után a Farkas Sándor Egylet mutatott be vidám vásári jelenetet, majd táncház következett, ahol egykori csepregi táncokat roptak a gyerekek. 

A hét további napjai is változatosan teltek, bizonyítva, hogy a szervezeti átalakulások nem törték meg sem a diákok, sem tanáraik  lendületét. A színházi hangulat például minden évben elmaradhatatlan része az ünnepségsorozatnak. Ezúttal a szombathelyi Weöres Sándor Színház két fiatal színésze, Kálmánchelyi Zoltán és Vass Szilárd adott formabontó irodalmi leckét a felső tagozatosoknak humorból, játékból. Irodalmi szösszenetek című verses összeállításukat első alkalommal a csepregi iskola aulájában adták elő. 

Érdekes színfoltja volt a programfolyamnak a Sudoku verseny. Talán nincs is olyan diák, aki a szünetekben, vagy az órákon, a  pad alatt ne töltögetné ezeket a bűvös négyzeteket. A matematikai rejtvény azonban több játéknál: fejleszti a logikus gondolkodást, a gyors és pontos számolási képességet. Csepregből, Bükről és Kőszegről 76 tanuló mérte össze ügyességét, gyorsaságát. 

Okvetlenül ki kell emelni a programok sorából az immár negyedik évben megrendezett nemzetiségi napot, melynek keretében ezúttal is a környék német, horvát és roma művészeti csoportjai mutatkoztak be. Volt itt tánc, népi muzsika, versek,  életre keltett népszokások. Ez a találkozó minden évben jó alkalom a diákok számára, hogy megismerjék a lakókörnyezetükben élő, más anyanyelvű népcsoportok kultúráját. 

Több tucatnyi vendég, köztük sok óvodás élt azzal a lehetőséggel, hogy  bepillantson az iskola munkájába, hogy végigjárja a korszerű épületet. A sulikukucska kellemes emlékekkel zárult mind az intézménybe járó növendékek, mind az ide látogatók számára. 




"Mindegyik terem két osztályt foglalt magában, de ezek nem voltak elválasztva, hanem külön ültették az első és külön a második, azután a harmadik és a negyedik osztályosokat. A tantermek balfelén voltak a leányok padjai és ezekkel együtt tanultak a fiúk" - emlékezik vissza dr. Csepregi Horváth János.  


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!