Hírek

2013.03.05. 19:44

A Távhő környékén élők úgy érzik, becsapták őket

Szombathely - Hideg sátor, felfűtött indulatok, erőteljes lakossági elutasítás a biofűtőmű ügyében. Beruházói fórumon jártunk.

Simon Erzsébet

Zajos, indulatoktól sem mentes lakossági fórumon ismertette a távhőszolgáltató kft. a Vízöntő utcába tervezett biofűtőmű paramétereit kedden. Több száz környékbeli tiltakozott a beruházás ellen, és úgy fest, hatásosan.

Ha lakossági ellenállásba ütközik a város legkorszerűbb biofűtőművének terve, nem fogjuk megcsinálni. Ezt mondta Harrach Tibor, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója annak a mintegy kétórás lakossági fórumnak a végén, amelyen szakemberek igyekeztek bemutatni a leendő létesítményt. E mondatig azonban sok minden történt.

Zsuffa László technológiai tervező, Mangliár László építész, Gregor Zita környezetvédelmi mérnök digitális prezentációval igyekezett meggyőzni a Vízöntő utca környékén élőket, hogy környezetbarát, 10 megawatt teljesítményű faaprítékos fűtőmű - de inkább csak kazán - épülne, és a biomassza felhasználása reális alternatívát jelent a gázzal szemben. A szakemberek szándéka hiábavalónak bizonyult, mivel a hideg rendezvénysátorba zsúfolódók nem voltak kíváncsiak a részletekre. Ezt meglehetősen hangosan és sokszor szóvá is tették. Sokkal inkább azt szerették volna tudni, hogyan juthatott el a bioerőmű az építési engedélyig, miért most tájékoztatják őket, mint érintetteket, amikor az építési engedély megfellebbezéséig már csak néhány nap van hátra, és vajon ki húz hasznot a beruházásból. A lakók közül Kiss László egyszerűen csak azt mondta, nincs szükség a családi házak között a bioerőműre, dr. Dely Ferenc viszont alaposan felkészült a létesítményből, és sorolta az ellenérveket. Kovács Gáborné felszólította a tömegben álló Marton Zsoltot, hogy mint a terület képviselője, álljon ki a lakók érdekeiért. Az alpolgármester megállapította, hogy elkésett a fórum, és a lakók ellenében felesleges bármit is tervezni. Dr. Tóth Ferenc arról beszélt, hogy a fűtőmű február 13-án építési engedélyt kapott, s rövidesen lejár a fellebbezési határidő. Hozzátette, hogy az engedélyező hatóság szerint korántsem korszerű a tervezett létesítmény. Azt dr. Czeglédy Csaba jelentette be, hogy több száz lakó összefogásával már beadták a fellebbezést.

Egy hideg, világítás nélküli, műanyagfalú rendezvénysátorban tartották meg a szervezők a fórumot, a meghívó szerint egy órát sem szántak volna a létesítmény ismertetésére, a párbeszédre. Szerették volna ugyanis még világosban elvinni az érdeklődőket a Mikes Kelemen utcai, 7,5 megawattos fűtőműbe, amely ugyancsak faaprítékkal működik 2003. óta. A Vízöntő utcai is hasonló, ám nagyobb teljesítményű lenne. Az elképzelés azonban meghiúsult. Az egybegyűltek hallani sem akartak arról, hogy oda elmenjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!