Hírek

2013.03.07. 15:15

A vasi gimnazisták jobbak az országos átlagnál

Vas megye - Mind a kilenc Vas megyei gimnázium az országos átlag felett teljesített a tavalyi kompetenciamérésen.

Vadas Lucia

A kompetenciamérés során a tanulók matematikai eszköztudását és szövegértési képességeit vizsgálták. Már megjelent egy összeállítás a 2012. évi szombathelyi eredményekről, ám a  megyeszékhely határait átlépve is kiemelkedően jó, az országos átlagot messze meghaladó mutatókat találunk a 10. osztályokban. Kompetencia szempontjából a kőszegi Jurisich a második legjobb a vasi gimnáziumok között.

Az Oktatási Hivatal által a  múlt héten  közzétett 2012-es kompetenciamérési adatok közül ezúttal a Vas megyében működő gimnáziumok eredményeit vettük górcső alá. Az adatokat vizsgálva az állapítható meg, hogy mind a kilenc Vas megyei gimnáziumban jobban teljesítettek a tanulók, mint az országos átlag.

A kőszegi Jurisich gimnázium diákjai jól teljesítettek: a patinás intézmény a második helyen végzett. Fotó: Benkő Sándor

Bár ez nem verseny, és az adott intézményekben folyó szakmai munkának csak egyik mutatójaként értékelhető a kompetenciamérés, nézzük a sorrendet.

A legjobb eredményeket a NYME Bolyai János Gyakorló Gimnázium (Szombathely) tudhatja magáénak. A második a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium, a harmadik a szombathelyi Nagy Lajos. A képzeletbeli dobogót - negyedikként - a szintén szombathelyi Kanizsai Dorottya Gimnázium közelítette meg.

A további öt iskola eredményei nagyon kevés pontszámmal térnek el egymástól, illetve van, ahol a matematikai, van, ahol a szövegértési feladatok megoldásában értek el magasabb értéket, így nehéz volna rangsorolni. Ez az öt intézmény a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, sárvári Tinódi Sebestyén Gimnázium, a körmendi Kölcsey Ferenc Gimnázium, a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és a szentgotthárdi Vörösmarty Mihály Gimnázium.

Szentgotthárdról és a Bolyaiból két adatsor érhető el a 10. osztályosokról, a fenti sorrend összeállításához  az összevethetőség végett - a négyosztályos -  gimnáziumra vonatkozót vettük alapul. A szentgotthárdi nyolcosztályos gimnáziumban tanulók eredményei sokkal jobbak, úgy a megyei élmezőnybe tartoznak. A Bolyaiban a nyolcosztályos gimnáziumi képzésben részt vevő tizedikesek matematikából jobban, szövegértésből rosszabbul teljesítettek, mint a négyosztályosba járó társaik.

Persze mindez nem valóban verseny, ahogy azt  Horváthné Kutasi Mária, a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium igazgatónője is mondja. De az szerinte is nagyon fontos, hogy nincsenek bérelt helyek, a sorrend mindig változhat, és nemcsak nagy hírű, szombathelyi gimnáziumok érnek el kimagaslóan jó eredményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!