Hírek

2013.03.08. 13:38

Élet az ÁMK-k után

Szombathely - Hogyan oldják meg a közművelődési feladatokat Szombathely keleti és nyugati városrészén az Általános Művelődési Központok megszűnése után? Milyen szerepet kap a pótlásban az Agora Szombathelyi Kulturális Központ?

Merklin Tímea

A Nyitra Utcai Általános Művelődési Központ 2012. augusztus 1-től olvadt be az Oladi Általános Művelődési Központba, ez volt az első tanév, amikor közösen dolgoztak. Majd hamarosan megszűntek a közművelődési funkciók az oladi intézményben, mert egy 2012. novemberi jogszabály szerint a köznevelési és a közoktatási funkciókat el kellett választani egymástól. Az állami átadás-átvétel után az elmúlt hetekben kellett tisztázni és rendezni ezt a helyzetet.

- Szombathely sem tudott rá korábban felkészülni, hiszen a felsőbb döntés tavaly év végén született. A város abban nem gondolkodott, hogy visszaállítja a régi - az ÁMK születése előtti önálló - intézményeket. Közös Igazgatású Köznevelési Intézményt (ez a KIKI) hozott létre Oladon, amely a nevéhez híven integrált, többcélú intézmény, az egyes tagintézmények az iskolák: a Simon István Utcai Általános Iskola és a Teleki Blanka Középiskola és Szakiskola, illetve tagintézményként a Nyitra Utcai Általános Iskola. Mint többcélú iskola fogadjuk be a közösségi és közművelődési programokat. Ezt a megoldást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ és a város közötti megállapodás tartalmazza. A közművelődési programokról az Agorának kell gondoskodni, mint a város első számú közművelődési intézményének - tudjuk meg Rettegi Attilától, az Oladi KIKI igazgatójától.

Fotó: Szendi Péter

Hogy lehet kívülről programokat vinni a peremkerületek sajátosságai közé?

- Azokkal lehet megoldani, akik ott dolgoznak, erre képzett szakemberek, helyben segítők. A munka adminisztrációs, szervezési és reklám-marketing, valamint pénzügyi részét az Agora szakemberei végzik. Megnéztük, mi a helyi igényrendszer a két városrészen, és az egyesületeknek, kluboknak is együttműködést ajánlottunk. Olad és a Nyitra utca két új színteret jelent az agorás programok számára - mondja Parais István, az Agora Kulturális Központ igazgatója.

- Meglévő dolgok továbbgörgetéséről van szó. Arra törekszünk, hogy ne vesszen el semmi, de a változás nyilván veszteségekkel is jár. Például koncerteket nem biztos, hogy ugyanolyan rendszerességgel lehet szervezni, mint korábban, hiszen iskolaként nem tudjuk befogadni például a kemény rock nagyágyúinak koncertjeit, de a játszóházakra, tehetségkutatókra viszont nagyobb hangsúlyt fektetünk - fűzi hozzá Rettegi Attila. - Minden hévégén voltak koncertek a Savaria Ifjúsági Centrumban, egyfajta szórakoztató központ is voltunk. Ezt a funkciót nem tudjuk megtartani, de alkalmasint befogadunk koncerteket, például a tehetségkutató Átjáró fesztivált. Nappal az iskolások eddig is benépesítették a tereket, esténként, hétvégenként külsősöké, egyesületeké, civileké volt az aula, ez azután is így lesz. Most olyankor lehet bérbe adni helyeket, mikor az iskola nem használja.

Az iskolákat a tankerület működteti, a közművelődést az Agora. Az agorás programokat térítésmentesen fogadja be a KIKI a tankerület és a város közti megállapodás alapján. Viszont lesznek olyan programok, például tanfolyamok, amikor bérbe veszik az intézmény tereit, ennek részletei még kidolgozásra várnak.

- Nekünk az iskolai munkát segítő közművelődési programokat kell szervezni. Például agorás nagykoncertet nem Oladra szervezünk, hanem a sportházba vagy a moziba, ahol a megfelelő infrasruktúra is rendelkezésre áll. Szeretnénk túllépni azon a hagyományon, hogy hétvégén csak a buli miatt legyen buli. Legyen koncert a városban, de egy jogosan elvárható nívószinten - fogalmaz Parais István.

Vajon mi veszik még el az átstrukturálódásban?

- Nem hiszem, hogy elvesznek dolgok, legfeljebb más helyre kerülnek. Mi is szenvedtünk attól, hogy egy időben volt koncert Oladon és mondjuk a moziban. Az iskola nem buli helyszín - szögezi le Rettegi Attila. -  Programoknak adunk otthont, csak más módon, mint eddig. A családi napoknak, játszóházaknak nagyobb szerepe lesz. A változáshoz igazítjuk a programkínálatot. Nagyon sok olyan program volt és lesz, ami a fiatalok önkifejezését szolgálta, mint például a József Attila vers-, mese- és prózaíró pályázat vagy a könyves vasárnap. Most jobban látható lesz, hogy más tevékenységeink is voltak. A Nyitrában annyiban könnyebb, hogy ott eddig is jobban összefonódott az iskolai és a közművelődési tevékenység. Maga az iskola hozta létre a közművelődési egységet, ott 2001-ben jött létre az ÁMK. Oladon 2007-ben történt az integráció, össze kellett csiszolódni három intézménynek.

A Nyitra utcában lesz például lakótelepi nap, több bál, amely közösségi alkalom, műsor időseknek, Keleti Városrész Kulturális Napok, Oladon terveznek juniálist, őszköszöntő fesztivált. A város gondolt minderre külön költségvetési tétellel?

- A januári közgyűlésen született erről határozat nevesített pénzösszeggel, amely öt millió forint. Az Agora kapja és arra kell költenie, hogy ellássa a keleti és a nyugati városrész közművelődési feladatait. Öt millió forintunk sosem volt kifejezetten programokra nevesítve, így biztosan tudunk vállalásokat tenni - mondja Rettegi Attila. - Ez egy tervezhető modell - teszi hozzá Parais István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!