Hírek

2013.03.22. 18:08

Katonatörténeti tárlat a könyvtárban

A cipészmester mutatja be a gyűjteményét Horváth György katonatörténeti kiállítása látható a Sylvester János Könyvtárban, ahol az első világháborútól máig katonaruhákat, relikviákat mutat be.

Merklin Tímea

A nagy érdeklődésre való tekintettel - még Szombathelyről is jelentkeznek be csoportok - meghosszabbították a kiállítás nyitvatartási idejét: nem március 25-éig, hanem április 25-éig lesz nyitva a tárlat, ahol a  tárgyak Ferenc József korától Horthy-, Rákosi-, majd a Kádár-korszakon keresztül egészen 1990 utánig mutatják be az adott kor katonai relikviáit.

A kiállításon jól nyomon követhető az egyenruhák, kitüntetések, felszerelések, rendfokozati jelzések változása, alkalmazkodása a kor politikai irányzataihoz. Horváth György cipészmester  1950-ben Csényében született, ott végezte el az  általános iskolát. Édesapja vasutas volt, édesanyja háztartásbeli, majd a tsz-ben dolgozott.  Szombathelyre járt ipariskolába 1964-1967 között, majd ott töltötte a  katonai szolgálatot is.

Pásti Nikolett és Jeczó Márton egyetemisták a katonatörténeti tárlaton (Fotó:  Kiss Teodóra)

Szombathelyen a cipőgyárban dolgozott, majd 1972-től Sárváron, a Cipőipari Szövetkezetben. 1984. január 3-ától vállalkozó a sárvári kisipari üzletsoron. A gyűjtést már gyerekkorában elkezdte. Először pénzeket, érmeket, majd 1990 után egyenruhákat is gyűjtött. Kollekciójából  többször tartott bemutatót: Bögötén, Sitkén, Vásárosmiskén, Hosszúperesztegen. A hosszúperesztegi Tűzoltó Egyesület évfordulóján tűzoltó-relikviákat állított ki.

Sárváron a tűzoltó évfordulón, Szombathelyen a rendőrnapon  kisebb kiállítással mutatkozott be. Állított ki a szombathelyi  katonatörténeti kiállításon, a sárvári múzeumban egynapos bemutatón vett részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!