Hírek

2013.03.06. 18:33

"Csak távol legyünk a Rába árterületétől"

Körmend - Olvasóinktól kér segítséget egy körmendi négygyermekes család, amelynek házát elöntötte az idei árvíz. A pénzbeli adományokból új helyre, a Rába árterületén kívül szeretnének költözni.

Kovács Eszter

- Idén olyan gyorsan emelkedett a folyó vízszintje, hogy a gyerekeken kívül semmit sem tudtunk kimenekíteni a családi házunkból - mondta Pető Krisztina, aki vőlegényével, Horváth Zoltánnal, és négy gyermekével élt a körmendi Rábán alul utca 10-es számú házában.

- Nem ez az első árvíz, amit átéltünk. 2009-ben ugyanígy méteres víz állt az ablak alatt, ugyanígy eláztak a bútoraink, a hűtőnk, a gyerekek játékai, a ruháink, azaz szinte teljesen mindenünk. Múlt szerda délelőtt a vőlegényem még aludt, mert éjszakás volt. Én a betegségből lábadozó gyerekeimmel elmentem sétálni, hogy megnézzük a Rába vízszintjét, de olyan gyorsan jött az ár, hogy egy óra leforgása alatt csak menekülni tudtunk. A házunkban minden elázott. Rokonoknál töltöttük az éjszakát, de egy helyen ennyien nem fértünk el. A férjem és én a legkisebb, 16 hónapos kisfiúnkkal, Benedekkel anyósomékhoz mentünk. A legidősebb, 13 éves Bianka lányom és a két húga, Petra és Szonja máshol töltötte az éjszakát - emlékezik vissza a családanya.

Horváth Zoltánék családi házát másodszor öntötte el az ár. Azt mondják, nem akarnak visszaköltözni. Fotó: Szendi Péter

- A négy évvel ezelőtti árvíz után a biztosító nem kért semmilyen igazolást, akkor 80 ezer forintot kaptunk a teljes elázásért. Idén állítólag be kell szereznem egy hatósági igazolást arról, hogy árterületen áll a házunk. De erről a vízügynél nem tudnak. Most aggódom, mi lesz velünk, kapunk-e egyáltalán valamennyi pénzt a biztosítótól.

A nehéz helyzetbe került családanya, Pető Krisztina egyetlen lehetőséget lát arra, hogy sorsuk jobbra forduljon: ha elköltöznek.

Az az álmunk, hogy vehessünk magunknak egy házat, teljesen mindegy, hogy milyet. A lényeg az, hogy távol legyünk a Rába árterületétől. Nincs értelme felújítani a házunkat, mert jövőre lehet, hogy újra elönt minket az ár. A szőnyegeink, az asztalaink, az ágyak jelenleg is csuromvizesek, a lakásban iszapos, sáros mindenünk. Ismerősöktől, barátoktól kaptunk ruhákat, ma találkozom egy karitaszos hölggyel, aki tartós élelmiszert hoz. A vőlegényem munkahelyén is segítenek. Őszinte leszek: nekünk elsősorban anyagi adományokra  van szükségünk, hogy végleg elköltözhessünk innen. Hálásak vagyunk az önkormányzati lakásért, de az életünket  úgy tudnánk igazán folytatni, ha lenne egy másik kis házunk. Nem szeretném a gyerekeimet állandó félelemben nevelni, és azt nézni, mikor, milyen magas a Rába vízszintje.

A négygyerekes család  számlaszáma, amelyre az adományokat várják: 11773102-00230874.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!