Hírek

2013.03.19. 13:14

Kulcskérdés a csapadék

Míg 2010 év őszén a csapadék bősége, addig 2011-ben és 2012-ben annak hiánya adta fel a leckét a gazdáknak.

Peltzer Géza

Hazánkban a 2010-es év volt a legcsapadékosabb - országos átlagban 1000 milliméter feletti -, a tavalyi viszont a második legszárazabb.  Megyénkben a 2010-es csapadékban bőséges évben 737 milliméter eső esett, míg tavalyelőtt átlagosan   (Szombathely)  524,5 milliméter. 2012-ben is szinte ugyanennyi 523,7 milliméter volt, ami az országos átlag feletti - tudtuk meg dr. Márkus Antal szaktanácsadótól. Ennek megfelelően megyénkben az átlaghozamok az országosak felett alakultak.

Az elmúlt két száraz évet összehasonlítva: míg tavalyelőtt a november volt a legszárazabb, addig tavaly a március. A következő nagy eltérés augusztusban volt, amikor 90 milliméterrel kevesebb eső esett, mint az előző évben, ez vetette vissza leginkább a kapás kultúráink fejlődését és termését. Június-augusztusi három nyári hónapban a napi átlaghőmérsékletek mindegyik hónapban egy Celsius-fokkal meghaladták az előző évit.

Dr. Márkus Antal szaktanácsadó. Ha csáváztatjuk a kukorica vetőmagot, kisebb lesz a madárkár (Fotó: Benkő Sándor)

Érdekesség még, hogy a napfényes órák száma az elmúlt 10 évben a legmagasabb volt, és ami szintén meglepő, hogy 2011-ben még az előző évinél is többet sütött a nap,  mintegy 25 órával. Ennek kedvező hatásai a növények beltartalmi értékeiben, gyümölcseink íz-, és zamatanyagaiban, színezettségében, a szőlő és a cukorrépa cukortartalmában, a jóval korábbi betakarítási időben, optimális víztartalmakban jelentek meg.

- Ha a tél időjárási hatásait tekintjük, a kép változatos. A hóban lehullott csapadék jótékonyan borította az őszi vetéseket a januári kemény fagyok idején, és sokat segített a többszörösen csírázó repce és őszi gabonák áttelelésében. Különösen szépek azok a repceterületek, melyeket ősszel metkonazol+mepiquat-klorid, vagy paklobutrazol és difenokonazol hatóanyagokkal kezeltek. A gyomirtások hatása is általában kedvező: itt kiemelném a metazaklor+quinmerak, valamint megyénk szerves anyagokban jobban ellátott területein alkalmazott dimetaklor+klomazon ható-anyagokat, kiváló gyomirtó hatásukat. Megyénkben is töb-ben alkalmazták a clearfield-technológiát, mely a gyomirtások jövője lesz - szerintem-repcében is, ahogy a napraforgóban ez már a jelen.

- A decemberben kibújt repce nem fagyott el, a legkésőbb vetett őszi búzák is szépen sorolnak, kezdik behozni keléskori hátrányukat. Sajnos a búzán, de most még intenzívebben az őszi árpa levelein is megjelentek már a levélbetegségek első tünetei, így gondolom - a tavaszi második - gombaölő-szeres kezelés nem maradhat el  folytatta a szakember.

- Az előző évben is jeleztem, hogy úgy érzem,  több gazdát elkényelmesített a 2010-es évjárat. Július és augusztus hónapban nem végezték el időben a tarlómunkákat, volt olyan terület, mely októberben lett csak elmunkálva, melynek kedvezőtlen hatásai jól láthatóak, betakarításkor pedig tonnákban is mérhetőek lesznek.   A mezőket járva láthatjuk, hogy feltűnően sok a nagy foltokban, szinte tábla-szinten antociános, vörösödő repce, valamint a művelési irányban, csíkokban sárguló gabonaterület. Sokszor csak egy dűlőút, vagy árok választja el egy hibátlan, semmilyen stresszt nem mutató növényállománytól, a különbség néha csupán a gazda személyében van, olyan, aki nem a "Pató-Pál technológiát" választotta!

- Kedvezőtlen hatása is lehet a téli fagymentes időszakoknak a kártevők és kórokozók elleni védekezésben, hiszen a természetes mortalitás elmaradhat, így erős fertőzésekre kell felkészülnünk a mezőn, de a gyümölcsösökben és a szőlőnél is. További rossz hír: a növényvédő-szerek idén sem lesznek olcsóbbak, mai ismereteim szerint 58 százalékos emelkedés várható. Felhívom a figyelmet az un. csomagokban történő ajánlatokra: gyomirtó szereket gombaölő szerekkel együtt kínálnak, olcsóbban, mintha külön-külön vásárolnánk meg. Igaz, a kukorica vetéséig még csaknem két hónap van, de szeretném a gazdák figyelmét felhívni a vetőmag fácánok és varjak elleni csávázására. Már van rá megoldás, un. ziram hatóanyaggal csáváznak, így madárkár nem várható.

 

 

 


Vas megye őszi vetéseinek összes területe 71 ezer hektár, amely mintegy négy százalékkal magasabb az előző évinél és 14 százalékkal haladja meg a 2011 évit a megyei kormányhivatal adatai szerint. Az őszi vetések területnövekedését az őszi búza és a repce területi arányának növelése adja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!