Hírek

2013.03.24. 19:12

Kuncze Gábor szerint le kell váltani Orbán Viktort

Szombathely - Nemrég a Szabadelvű Társaskör Egyesület és a Szabadelvű Polgári Egyesület meghívására Szombathelyen járt Kuncze Gábor.

Péter Gyöngyi

Az egykori belügyminiszter, az SZDSZ egykori elnöke a Szabadelvű Polgári Egyesület vezetőjeként tartott fórumot, amelynek fő témája az volt, hogy miképp lehetne leváltani a Fidesz-kormányt. Kuncze Gábor előtte a Vas Népének kijelentette, nincsenek választási ambíciói, az egyesület sem fog párttá alakulni, hogy jelölteket indítson a 2014-es választásokon. A fórumot Németh Kálmán, a közgyűlés MSZP-SZTKE frakciójának tagja nyitotta meg, mondván, a megyének a rendszerváltás után több SZDSZ-es országgyűlési képviselője volt, a városnak pedig SZDSZ-es polgármestere volt, de azóta sok minden megváltozott, az SZDSZ lekerült a politikai palettáról, az ország pedig rossz irányba halad. Kuncze Gábor a jövő évi választások lehetséges kimenetelét taglalva aláhúzta: csak akkor lehet leváltani Orbán Viktort, ha a demokratikus ellenzék közös jelölteket és közös listát állít. Az nem járható út, tette hozzá, hogy a demokratikus ellenzék pártjai előbb egymás politikusait próbálják lejáratni, majd saját hívei körében arra fog buzdítani később, hogy szavazzanak ugyanezekre a politikusokra – mondta.

„Ma Orbán Viktoron kívül minden politikus azon dolgozik, hogy 2014 tavaszától ismét Orbán Viktor legyen a miniszterelnök ebben az országban” – jegyezte meg ironikusan arra célozva, hogy ha nem fog össze a demokratikus ellenzék, a Fidesz simán megnyeri a választásokat.

Keményen kritizálta a kormányt, mondva, hogy az utóbbi napok katasztrófa-helyzetei is bebizonyították, nem lehet mindent Budapestről irányítani. A legnagyobb baj szerinte az, hogy a gazdaság rossz helyzetben van, a beígért növekedés és az egymillió munkahely sehol sincs. Ahhoz, hogy végre növekedési pályára állhasson a gazdaság, legelőször is vissza kellene nyerni a befektetők bizalmát.

Kifejtette, ő sem tartja helyesnek, hogy a Fidesz már a negyedik alkotmánymódosítást tervezi. Hozzátette: a párt fölényével visszaélve saját embereit ülteti az Alkotmánybíróságba, az MNB-be, ezzel megrendítik az embereknek a független szervezetekbe vetett hitét.

„Amit a kormány ma csinál, nem európai berendezkedésre vall, ezért mindenképp le kell váltani Orbán Viktort”, húzta alá. A demokratikus ellenzék oldalán a szervezettséget és a hitelességet kellene összerakni, ha viszont egyéni vagy csoportérdekek vezérlik az ellenzéket, a váltás nem fog sikerülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!