Hírek

2013.03.29. 12:58

Szombathelyi közgyűlés: leváltották a vagyonhasznosító igazgatóját

Személyekről és beruházásokról döntöttek az éjszakába nyúló márciusi közgyűlésen Szombathelyen. Az erőműt nem fújták le csípőből, a fűtőműt viszont igen. A döntéshozók kommentáltak.

Kupi Györgyi

Indoklás nélkül, azonnali hatállyal felmentették Németh Gábort, a Szova ZRt. vezérigazgatóját. A Fidesz frakció részéről Szakály Gábor tanácsnok azzal indokolta a lépést, hogy polgárbarát, emberközelibb  szolgáltató céget akarnak, és ehhez nem találták megfelelő személynek a vezérigazgatót.

A Jobbik nem szavazta meg ezt a döntést - közölte  Balassa Péter a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón, Németh Gábort jó szakembernek tartották, aki jó színvonalon végezte a munkáját. Az LMP-s Horváth Zoltánt is meglepte a döntés. Akárcsak az MSZP-SZTKE frakciót, Németh Kálmán úgy kommentált, hogy sok kritika érte a Szovát, de nem számítottak a leváltására.

Új önkormányzati lapot indít a város, melynek főszerkesztője az önkormányzati tévé igazgatója, Koczka Tibor lesz. A múzeum vezetésével Csapláros Andreát bízták meg. a Távhő igazgatója egy évre Harrach Tibor maradt.

Éjszakába nyúlóan ülésezett a közgyűlés (Fotó: Szendi Péter)

Jelentős változás lesz a menetrendben, júniustól jelentősen több járat szolgálja ki az utasokat. Ezekkel  fontos lakossági igényeket elégítenek ki, nem csak a munkába, hanem a kiskertbe, zsibire, templomba járókra is gondoltak - tudtuk meg a fideszes Lendvai Ferenctől, a városfejlesztési bizottság elnökétől.

A változás akkor tud életbe lépni, ha meg lesz a költségnövekedésre a fedezet - hívta fel a figyelmet Németh Kálmán, aki szerint a Fidesz azt hozta helyre, amit három év alatt, a menetrend 25 százalékos csökkentésével elhibázott. Az ellenzéki frakció nem szavazta meg a szociális ellátások térítési díjának emelését sem. Az egyik legnagyobb vitát a közgyűlésben az értekesítésre váró vagyonelemek kijelölése, és annak módja váltotta ki. Az ellenzék nem ért egyet a Fő téri nagy értékű ingatlanok eladásával, és azzal sem, hogy kétmillió forintról tizenötmillióra emelték azt a határt, amely alatt nem kell licitet kiírni az értékesítés előtt. A rendeletről most nem született döntés.

A közgyűlés csütörtök éjjel döntött a városban tervezett biomassza beruházásokról is: a Vízöntő utcait elutasították, a Sárdi-ér utcai erőmű ügyét viszont májusban ismét tárgyalják. A Fidesz az utóbbi döntést azzal indokolta, hogy fontos a bizalom, és város jó hírének fenntartása a gazdasági élet szereplői előtt, és a Grenor igyekezett tisztázni a vélt vagy valós nézeteltéréseket a lakossággal. Németh Kálmán szerint olyan helyzetbe lavírozta magát a városvezetés a határozatlanságával és ellentmondó nyilatkozataival, amelyből nehéz lesz kijönni. Nehezményezte, hogy a Vízöntő utcai fűtőmű ügyét nem vette napirendre a közgyűlés. Balassa Péter szerint  a város hitelessége forog kockán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!