Hírek

2013.03.12. 17:14

Működő tankerület

Immár két és fél hónapja vették át az önkormányzatoktól az iskolákat a tankerületek. Fodor Istvánt, a szombathelyi tankerület vezetőjét az átállás időszakáról kérdeztük.

Munkatársainktól

A köznevelési törvény határozata alapján 2013. január elsejétől az iskolák fenntartását az állam vette át. A feladatok koordinálását országosan a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ végzi, míg területi szervezeti egységként tankerületek és megyeközponti tankerületek alakultak.

- Vas megyében hét járási tankerület alakult, melyekhez a törvényben foglaltak alapján az általános iskolák, a gimnáziumok és az alapfokú művészetoktatási intézmények tartoznak - mondta Fodor István, a helyi tankerület vezetője.

A megyeközponti tankerületeknek - amilyen a szombathelyi szervezetünk is - ezen kívül a megyei szakképző iskolák, a kollégiumok, a pedagógiai szakszolgálatok és szakmai szolgáltatások tevékenységének koordinálását is el kell látniuk. Az állam átvette az iskolák fenntartását, a háromezer lakos alatti települések önkormányzataitól pedig a működtetését is - hívta fel erre a figyelmet.

Január elsejétől 47 köznevelési intézmény tartozik hozzájuk, ahol kétezer pedagógus dolgozik (Fotó: Benkő Sándor)

- Az év elejétől 47 köznevelési intézmény irányítása tartozik hozzánk. Ezekben közel kétezer pedagógus dolgozik, s 300-400 technikai dolgozó végzi a munkáját. A helyi tankerület 25-30 fős létszámmal állt fel. Olyan szakemberek kerültek a tankerületekhez, akik eddig is ezt a tevékenységet végezték, csupán más szervezetnél. Hozzánk tartozik a szakmai irányító feladatok mellett például a bérszámfejtés, a fűtés- és villanyszámlák kifizetése, a különböző beszerzések, a kis és a nagy projektek továbbvitele is.

Fodor István az átállás időszakáról is beszélt.

- Járatlan utat jártunk, mivel korábban ezeket a feladatokat különböző önkormányzatok látták el, most pedig minden iskola egy szervezethez tartozik. De megfelelő támogatással és a kollégáim munkájának köszönhetően különösebb zökkenőktől mentes volt az átállás. Számos teendőnk mellett olyan tevékenységeket is meg kellett oldanunk, mint például a gépkocsik biztosításainak, vagy a villanyóráknak a szervezetünkhöz való átíratása - mondta, majd hozzátette: - Az új köznevelési törvény szakmai területen a korábbinál még nagyobb önállóságot ad az iskoláknak. Ez abban is megnyilvánul, hogy a pedagógiai programot nem a fenntartó, hanem a nevelőtestület fogadja el.  A szakmai munka az intézményhez tartozik, mi tanácsokkal  koordináljuk a tevékenységüket, tartjuk a kapcsolatot a köznevelés résztvevőivel, s adatszolgáltatásokat is készítünk.

 

Mi, s nem a helyi önkormányzat ajánlotta, hogy a Gothard Jenő iskola felvételi körzethatárát módosítsák, tudtuk meg Fodor Istvántól. A gyereklétszám miatt a tervezett három osztálynál is több körzetes tanuló jelentkezett volna az iskolába, akiket a jogszabály alapján fel kell venni. A döntést a Vas Megyei Kormányhivatal hozta meg - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!