Hírek

2013.03.27. 18:43

Nem kerülnek az utcára a szenvedélybetegek

Szombathely - Az év végére bezár a szenvedélybetegek Hársfa-házban működő átmeneti otthona. A lakók aggódnak.

Nagy Ildikó

„Ez a ház nekünk az otthonunk! Innen járunk dolgozni, nekünk ez a ház a személyzetével együtt a családunk. Tőlük és egymástól kapjuk meg azt a támogatást, ami ahhoz szükséges, hogy talpra álljunk, és megerősödve önálló, új életet tudjunk kezdeni. Számunkra a ház megszűnése nemcsak az utcára kerülést jelenti, hanem állandó lakcím és lakhatás hiányában a meglévő munkahelyeink elvesztését is." Ez (is) áll abban a levélben, amelyet a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász által működtetett, a szenvedélybetegek átmeneti otthonául is szolgáló Hársfa-ház lakói küldtek meg szerkesztőségünknek.

A lakókkal a házban beszélgettünk, ott mesélték el, hogy január végén hallottak először arról, hogy bezárják az átmeneti otthont, mert az önkormányzat kevesebb támogatást ad.

– Mi lesz velünk? – kérdezték mindannyian, de közülük egyedül Horváth Antal vállalta a megszólalást. A „szóvivő" is aggódik az otthon lakóiért, akkor is, ha az ő sorsa rendeződni látszik: van munkája, májusig maradhat az otthonban, utáni pedig egy barátjával közösen albérletbe költözik. Van közöttük olyan, akinek év végéig van szerződése, addig maradhat az otthonban.

Horváth Antal lakótársai nevében beszélt: az ő sorsa rendeződni látszik. Van bejelentett munkája, nemsokára albérletbe költözik. Fotó: Szendi Péter

– Senki nem kerül az utcára – ezt már Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója mondja. Hozzáteszi: a szombathelyi önkormányzat a Hársfa-ház 1999-es nyitása óta folyamatosan támogatta az intézményt. Nemcsak anyagilag: az átmeneti otthon egykori lakói közül például tizenkilencen kaptak önkormányzati bérlakást és azzal együtt esélyt az újrakezdéshez. Új lakókat nem vesznek fel az otthonba, a legutolsó lakónak október 30-áig kell kiköltöznie a házból., de – bár ez nem kötelezettségük – számukra is próbálnak megoldást találni. Most egyszerűen arról van szó, hogy Szombathely város önkormányzata és a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közösen olyan szakmai döntést hozott, mely a szenvedélybetegek átmeneti otthonának működtetése helyett megváltozott munkaképességű embereknek ad lehetőséget a foglalkoztatásban való részvételre. Mindezzel a megélhetésük támogatása teljesen más alapokra helyeződik.

Az otthonnak új funkciót szánnak: az átalakítás után 60 megváltozott munkaképességű, pszichiátriai és szenvedélybetegnek adnak munkát. Az évek során bebizonyosodott ugyanis, hogy az embereknek valóban hálót és nem halat kell adni. A Kríziskamra sikere is erről tanúskodik: Tuczainé Régvári Marietta azt mondja, a program 2010-es indulása óta több mint 146 millió forint érkezett az abban részt vevő emberek számlájára. És ami a legfontosabb: ezt a pénzt nem segélyként kapták, hanem megdolgoztak érte. Azt is le kell szögezni, hogy a szenvedélybetegek nem maradnak ellátás nélkül: nappali ellátásukról, foglalkoztatásukról a jövőben is gondoskodik a Karitász.

Szerintem

A Hársfa-ház átmeneti otthonában élő emberek a játékszenvedély, az alkohol, a drog rabjai voltak, és többnyire szenvedélyük miatt veszítették el állásukat, családjukat. Eredetileg egy évig lehettek a házban, ezt azonban további egy évvel meg lehetett hosszabbítani. És bár tényleg hallani sikertörténetekről, hogy vannak, akik „gyógyultan” új életet tudtak kezdeni, a statisztikák arról tanúskodnak, hogy sokaknak közülük ez nem sikerült: voltak, akik hatszor kerültek vissza az otthonba. Ez egyúttal azt is jelzi, hogy ez az ellátási forma nem túl hatékony, így más megoldást kell találni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!