Hírek

2013.03.22. 11:24

Szállnak a levegőben a pollenek

Szombathely - Elkezdődött a pollenszezon, a mogyoró és éger pollenszemei már megtalálhatók a levegőben. A tisztiorvosi szolgálat tetején lévő pollencsapdát ebben a szezonban áthelyezték.

Bajdó Bettina

Dr. Stánitz Éva megyei tiszti főorvos elmondta, hogy évek óta van pollencsapda az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) épületének tetején. Az adatokat a korábbi szezonokban másutt értékelték ki, viszont tavaly ősz óta már helyben elemzik a mintákat. Újdonság az idei szezonban, hogy a pollencsapda is más helyre került, oda, ahol nagyobb a légáramlás. Dr. Jágerné dr. Szabó Erika foglalkozik az ÁNTSZ-nél az adatok kiértékelésével. Elmondta, hogy a múlt hét elején a csapdában nagyobb mennyiségben regisztrálta az  éger és a mogyoró pollenjeit. A rossz időjárás, a viharos szél miatt viszont múlt hét végén alig volt pollen a csapdákban. Hozzátette,  idén a szakemberek erős szezonra számítanak, erre a hideg és a meleg napok eloszlásából lehet következtetni.

Dr. Jágerné dr. Szabó Erika a pollencsapda új helyét mutatja. Fotó: Szendi Péter

Az idén az Országos Környezetegészségügyi Intézet az  allergiások számára egy úgynevezett pollennapló elnevezésű szolgáltatást indított az interneten. A  weblapon a  regisztrációt követően az allergiások személyre szabott, hasznos információhoz juthatnak tüneteik és a pollenkoncentráció összefüggéséről. Ennek segítségével követhetik, hogy a lehetséges tünetek hogyan függnek össze azzal a légköri pollenkoncentrációval, amit adott időszakban a tartózkodási hely közelében mértek. A tartózkodási helyet az allergiás adja meg, az adatbázis egész Európára érvényes. Ha valaki nem tudja, hogy pontosan mire is allergiás, akkor a napló segítségével akár ezt is kiderítheti. Ugyanakkor a szakemberek hangsúlyozták, hogy a  pollennapló tartalma nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást, kezelést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!