Hírek

2013.03.13. 10:43

Vas megyében a hölgy cégtulajdonosok aránya 38,3 százalék

Szombathely - A női vezetők számát tekintve (41 százalékkal) hazánk második az unióban - derül ki az EU-s statisztikai hivatal, az Eurostat közelményéből. A Bisnode adatai szerint a vezetők egyharmada nő, évek óta 33,5 százalék körül mozog.

Merklin Tímea

Az elemzéseket a nemzetközi nőnap alkalmából jelentették meg. Az Eurostat azt vizsgálta az EU 27 tagországában, hogy milyen magas a női vezetők aránya. Azt találták, hogy a vezetők egyharmada nő. Lettországban a legmagasabb az arány 45 százalék, Magyarország a második helyen áll 41 százalékos aránnyal, Franciaország a harmadik a maga 40 százalékjával. A tanári pálya elnőiesedettségét tekintve Magyarország 96 százalékkal szintén a második helyen áll, holtversenyben Itáliával és Litvániával.

A Bisnode csoport magyarországi kutatásai szerint évek óta 33,5 százalék a vezető beosztású nők aránya a cégekben, és ez az arány az elmúlt években csak minimálisan változott. A cégbíróságon bejegyzett cégvezetők és cégtulajdonosok nemét vizsgálták öt év távlatában.

2008 márciusában a nők aránya a cégvezetésben csak kicsivel volt kevesebb, mint 33 százalék, és mára csupán fél százalékpontot nőtt, így elmondható, hogy a férfiak dominanciája az évek során a bejegyzett vezetők körében nem változott. Jobb a helyzet a női cégtulajdonosok körében, ugyanis itt a hölgyek aránya eléri a 39 százalékot. Ez a szám sem sokat módosult  az elmúlt évek során, ugyanis 5 évvel ezelőtt is 39-61 százalék volt a nők és férfiak aránya a cégtulajdonosok között.

A térkép a női vezetők arányát mutatja Magyarország megyéiben: Vas megyében van a legkevesebb. Grafika: Kelemen Attila

A Bisnode azt is kutatta:  hol a legjobb nőnek lenni. Megyék szerinti bontásban a fővárosi cégeknél a legmagasabb a női vezetők aránya, mely közel 33,5 százalék. Vas megyében van a legkevesebb cégbíróságon jegyzett női top-manager, ugyanis itt kevesebb mint 29,5 százalékuk van magas pozícióban.

A legtöbb női cégtulajdonos Hajdú-Bihar megyében van (40,3 százalék), a legkevesebb pedig Győr-Moson-Sopron megyében (37,9 százalék). A fővárosban az átlagnál kisebb a női cégtulajdonosok száma (38,5 százalék),  valószínűleg itt a magasabb foglalkoztatás miatt többen az alkalmazotti létet választották. Vas megyében 38,3 százalék a női cégtulajdonos.

A kutatás azt az eredményt is hozta, hogy a nagyobb cégeknél kedvesebb a női vezető.  Meglepő, de minél inkább nő egy cég mérete, annál kisebb arányban vesznek részt a nők a vezetésben, ráadásul nem is kismértékben csökken szerepük a cégmérettel fordított arányban  áll a Bisnode csoport elemzésében. Míg az alkalmazott nélküli (vagy ismeretlen létszámú) cégek esetén 34,1 százalék a női vezetők aránya, addig a 20 fő feletti cégek esetén már kevesebb mint 22 százalék. Érdekes, hogy a 250 fő feletti cégek esetében nagyobb a női vezetők aránya, mint a 20 és 250 fő között foglalkoztató vállalatoknál.

A női vezetők számának növelésével kapcsolatos legújabb és sok vitát kiváltó intézkedés, hogy az Európai Bizottság 2012. november 14-én elfogadott jogszabálya szerint 2020-ra a tőzsdén jegyzett cégek vezetői körében  kivéve az ügyvezetői pozíciót   a 40 százalékot el kell érnie a nők arányának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!