Hírek

2013.03.12. 10:57

Vas Népe fórum Csepregen: össze kell fogni a település jövőjéért

Csepreg - Városfórum sorozatunk utolsó állomásához érkezett. Hétfőn este a csepregi Petőfi Sándor Művelődési Ház, Könyvtár színháztermébe vártuk azokat, akik közkinccsé szerették volna tenni a várossal kapcsolatos örömeiket és aggályaikat.

Tersztyánszky Krisztina

A fórumra a hagyománynak megfelelően meghívást kaptak azok a szakemberek is, akik a város közbiztonsági helyzetéért, közlekedéséért felelősek. A legtöbb kérdést azonban Király Árpád polgármesternek címezték az egybegyűltek.

A városvezető már beköszöntőjében elmondta: a kisváros még egy évben sem volt olyan bizonytalan a jövőt illetően, mint az idén. Még a költségvetés tervezés időszakában is új és új szabályzókhoz kellett alkalmazkodniuk a város döntéshozóinak.  Sok kérdőjelet hozott az iskola állami kézbe vétele, a közigazgatás átszervezése. A romló finanszírozás miatt Csepregnek ebben az évben komoly anyagi nehézségekkel kell szembenéznie.

Ezek után talán nem is meglepő, hogy mi lehetett a válasz Horváth Antal felvetésére, aki egyebek közt arról érdeklődött: van-e forrás az elöregedett utcai tuják kicserélésére? Több örökzöld már túlságosan megnőtt, zavarja a közlekedést. Király Árpád erre azt mondta: a város működése van veszélyben, nincs ilyen célra tartaléka. A városvezetés érzi, hogy kezelni kell ezt a problémát, és ha egy fa már veszélyessé válik, segítenek annak kivágásában. A növényzet kicserélését azonban az is hátráltatja, hogy sokan, érthető módon, ragaszkodnak a házuk előtt álló idős fákhoz.

Több helyi épület sorsa is terítékre került az este folyamán. Az egyik a településközpontban álló Nádasdy kastély és melléképületei, melyek romló állagára dr. Dénes József hívta fel a figyelmet. A kastélyparkban már félig  össze is omlott a hó súlya alatt egy,  teaháznak nevezett antik épületrész. Lépni kellene valamit, hogy az ingatlan tulajdonosa figyeljen oda az állagmegóvásra. A polgármester elmondta: az épületegyüttes eladásakor a tulajdonos vállalta, hogy két éven belül megkezdi az egyik melléképület, az úgynevezett Szedenik villa felújítását. A két év rövidesen lejár, úgyhogy Király Árpád megígérte, sürgetni fogják ezt a lépést, hiszen eddig még csak állagmegóvási munkák történtek. A parkban álló többi épülettel kapcsolatosan nem tudnak többet tenni, mint hogy felhívják az illetékes műemlékvédelmi hatóság figyelmét - és ezt a lépést meg is tették.

Működik-e a helyi termék bolt, és ha nem, miért nem? - tette fel a kérdést Németh László. Ziembicki Erzsébet, a művelődési ház vezetője szerint a Főtér felújítás kapcsán létrehozott üzlet a közvetítő szerepet vállalná a helyi termelők és a vásárlók között. Egyelőre azonban mindkét oldalról csekély az érdeklődés. A helyi terméket előállítók közül kevesen vállalják, hogy a hivatalos utat betartva behozzák termékeiket, ugyanakkor kereslet sem nagyon mutatkozik. Egy év alatt azonban még nem is lehet komoly sikert számonkérni. Első lépésben az alkalmankénti kirakódó vásárok mintájára a  promenádi helyi termék piacot kellene bejáratni, persze ehhez is partnerek kellenek.

Csak az a termelő kap esélyt, aki vállalja a nyilvánosságot

A csepregiek többet olvasnának a helyi kisvállalkozásokról, civil szervezetekről.

Elhangzott: érdemes lenne felújítani a Dózsa utcában a város utolsó népi építészeti lakóházát.

Megkérdezték: mikor valósul meg a biztonsági kamerarendszer telepítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!