Hírek

2013.04.24. 14:04

Konzultáció a vidékstratégiáról Őriszentpéteren

Őriszentpéter - Az Őrség fővárosa volt az utolsó állomása a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szervezte konferencia-sorozatnak szerdán.

Simon Erzsébet

Hat vidéki helyszínen szervezett a MÖSZ konzultációt településvezetők számára, amelyeken a polgármestereket tájékoztatták a vidékfejlesztéssel kapcsolatos aktuális fejleményekről, lehetőségekről. A rendezvény-sorozat utolsó állomása szerdán Őriszentpéter volt, ahol a közös önkormányzati hivatalban Béndek József, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára a közfoglalkoztatás idei változásairól elmondta: április elsejétől havi bérfizetés van, húsz nap szabadság is megilleti a közfoglalkoztatottakat, és táppénz, nyugdíj is jár utána.

Az idén Vas megyében mintegy háromezer ember közfoglalkoztatási programjaira 2,1 milliárd forint jut.

Helyi termékkel kínálta Őr Zoltán polgármester Kis Zoltán vidékfejlesztési osztályvezetőt és Pelyhe József MÖSZ-titkárt. Fotó: Simon Erzsébet

Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője a nemzeti vidékstratégia 2020-ig előremutató koncepcióját ismertette. A szaktárcánál már elkészítették a magyar vidék 140 oldalas alkotmányát, amely iránymutatást ad a teendőket illetően. A cél a családi, kis és közepes gazdaságok erősítése. Bejelentette: újjászervezik a háztáji gazdálkodást - benépesítenék az ólakat, megműveltetnék a parlagon heverő kerteket -, vissza nem térítendő támogatással 50-70 ezer embert vonnának be a programba; a mai kormányülésen szó is lesz az erről szóló kormányrendelet-tervezetről.

Jó hír az önkormányzatoknak, hogy ismét lesz tanyabusz-program, idén nyáron erre is kiírják a pályázatot. A Leader-program harmadik körére júniustól lehet pályázni, és olyan pályázat is lesz, amin falusi rendezvényekre, fesztiválokra lehet pénzt nyerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!