Hírek

2013.04.23. 15:29

SáGa Foods Zrt.: gondoskodó elbocsátás pluszjuttatásokkal

Sárvár - Április 29-én leáll a SáGa Foods Zrt. vágóhídja, és ezzel valami végérvényesen véget ér. A cég 360 embertől válik meg. Az elbocsátottak a törvény szerintinél több járandóságot kapnak.

Nagy Ildikó

- 2006 óta dolgozom a cégnél, azóta ez a harmadik jelentősebb elbocsátás. Április végén 360 munkavállalónktól válunk meg - mondja Horváth Viktória, a SáGa Foods Zrt. HR vezetője. Hozzáteszi: az állásukat vesztők közül 121 munkavállaló  pulykaneveléssel foglalkozik, 238 ember pedig a sárvári üzemben dolgozik, utóbbiak közül 180-an a vágóhídon. A többiek műszaki vagy adminisztratív területen tevékenykednek. A vágóhídon dolgozók közül ötven embernek a továbbfeldolgozás területén tudnak állást adni. Az ötven ember kiválasztásánál - a megszokottól eltérően  - nem a teljesítmény, hanem a szociális helyzet  volt az elsődleges szempont.

- Ügyeltünk arra, hogy a nyugdíj előtt állók, a gyermeküket egyedül nevelők maradhassanak a cégnél, mint ahogy arra is törekedtünk, hogy ha egy házaspár mindkét tagja az elbocsátandók listáján szerepelt, egyikük legalább maradhasson - mondja a HR vezető, aki nem titkolja: voltak nehéz pillanatok. Főleg az év első napjaiban, amikor minden elbocsátandó dolgozóval elbeszélgettek.

Horváth Viktória HR vezető 2006 óta van a cégnél, azóta ez a harmadik jelentősebb elbocsátás. Fotó: Nagy Ildikó

A gondoskodó elbocsátás a SáGánál korábban kezdődött: tavaly októberben közölték a dolgozókkal, hogy leáll a vágóhíd, és ez több száz fős leépítéssel jár. Az üzemi tanáccsal és a Baromfi és a Hűtőipari Dolgozók Szakszervezetének sárvári alapszervezetével kötött megállapodás értelmében az elhelyezkedést segítő tájékoztatókat,  tréningeket szerveztek, amelyeken minden, a csoportos létszámcsökkentésben érintett dolgozó részt vehetett, 120-an éltek a lehetőséggel.

- A  tréningen az önéletrajz és motivációs levél írása, az aktív álláskeresési technikák elsajátítása  mellett a személyes és telefonos interjút is gyakorolhatták a résztvevők-, az pedig kifejezetten a mi kérésünk volt, hogy a foglalkozásokon essen szó a pénz helyes beosztásáról, a takarékoskodásról is - mondja Horváth Viktória. Tekintettel arra, hogy az elbocsátott munkavállalók között olyanok is vannak, akik évtizedekkel ezelőtt "barneválosként" kezdtek dolgozni a  vágóhídon,  az a döntés született, hogy a törvényben meghatározott juttatásokon felül a 25 évnél hosszabb munkaviszonnyal rendelkezők plusz 1 havi,  illetve a 30 évnél régebb óta ott dolgozók pedig plusz 2 havi extra végkielégítést kapnak. Ezek mellett az idén esedékessé váló hűségjutalmakat is kifizetik - a távozó dolgozóknak is. A vállalati lakáskölcsönnel rendelkezők részére változatlan visszafizetési feltételeket biztosítanak, és minden elbocsátott munkavállaló  az év végéig vásárolhat  a kedvezményes dolgozói értékesítésen. Létrehoztak egy szociális alapot, amelyből a szociálisan rászorulók kaphatnak egyszeri anyagi segítséget.

 

 

Gondoskodó elbocsátás:  így hívják azt, amikor egy presztízsére ügyelő cég felelősséget érez elbocsátott dolgozói és azok további sorsa  iránt. A tapasztalatok alapján elmondhatjuk, hogy a  hazai gyakorlatban  a munkaadók részéről  sajnos még nem honosodott meg ez a felelősségteljes hozzáállás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!