Hírek

2013.04.08. 17:35

Több hely, mint gyerek

Másfél ezerrel több hely van a kilencedik évfolyamokon Vas megyében, mint ahány gyerek végez nyolcadikban.

Kupi Györgyi

A következő tanévben 2195 nyolcadikos számára 3064 hely áll rendelkezésre a megye szakiskoláiban, középfokú tanintézményeiben, a helyek csaknem negyven százaléka üresen marad. A gimnáziumokat első helyen 585 fő jelölte meg, összesen 817 hely áll rendelkezésükre, valószínűleg itt nem lesz gond a helyek feltöltésével.

A gimnáziumi férőhelyek száma 29-cel bővült, a szakközépiskoláké 200-zal csökkent, de csökkent az utóbbi iskolatípusba jelentkezők száma is.

A legnépszerűbbek a pénzügyi-gazdasági ismereteket adó szakok, de nem egyforma az érdeklődés az intézmények iránt. A szombathelyi Horváth Boldizsár Szakközépiskola 85 helyét száz fiatal jelölte meg első helyen a januári felmérés szerint, míg a hasonló profilú csepregi Nádasdy szakközép 64 helyét 24 fő.

A "kékgalléros munkahelyek" közül a gépipari-villamossági szakmacsoport a legnépszerűbb, de még itt is elmarad a jelentkezők száma a rendelkezésre álló helyek számától. Egyedül a Gépipari gépészet (gépgyártástechnológiai technikus) szakmacsoportot jelölték meg többen első helyen: a 64 helyre 71 fiatal szeretett volna menni, viszont a Műszaki Szakképző mechatronikai technikus és elektronikai technikus végzettséget adó szakjainak félszáz helyére csak 27 diák gondolt első helyen. A szakiskolákban még rosszabb a helyzet: az élen itt is a gépészeti szakmák (gépi forgácsoló) állnak,   alig van szabad hely Szombathelyen. Hasonló szakra Szentgotthárdon fele annyian nem jelentkeztek, mint ahányat felvennének, pedig csak 12 helyet hirdettek meg.

A munkaügyi központ pályaorientációval segíti a fiatalokat. Képünk a szombathelyi képzési kiállításon készült (Fotó: Szendi Péter)

A kereskedelem és vendéglátás viszont töretlen népszerűséget élvez: a szombathelyi intézmény az első körös jelentkezőkből szinte teljesen fel tudná tölteni a létszámkeretet, a  büki intézmény csak kicsit van lemaradva ettől az aránytól. Nagy vesztesnek látszik az építőipar, a Hefele 60 építőipari helyére mindössze 34 diák jelezte első jelentkezési szándékát. Asztalosok számára 35 helyet biztosítottak, de mindössze 8 fő szeretett volna ide jelentkezni első helyen. A könnyűipari képzés sem népszerű, kivéve a fodrász-kozmetikus képzést.

A dokumentum - amelyet évek óta elkészít a munkaügyi központ -, egy súlyos következtetést is tartalmaz: ha a jelentkezők száma nem változik drasztikusan, több iskola nem lesz képes a tervezett képzést elindítani. A tanulmány a diákok között végzett felmérésen alapul, a továbbtanulók orientációját, érdeklődését méri, a felvételi papírok beadása előtt. Hogy valójában hová mennyien jelentkeztek, arról később lesznek pontos adatok.

 

Nehéz  megfejteni, hogy mi alapján választanak szakmát a fiatalok. Az viszont látszik, hogy a szakiskolák mélyrepülésben vannak, egyelőre nem koronázza siker a gépipari, mechatronikai szakmák népszerűsítését a fiatalok körében. Pincéreket, szakácsokat viszont szép számmal képzünk, Ausztriának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!