Hírek

2013.05.24. 11:59

A Denevérre táncoltak

A diákok Strauss Denevér című művére táncolták pénteken a quadrille-t, vagyis a francia négyest a Fő téren. Quadrille-bemutató kizárólagos magyarországi helyszíne minden évben Szombathely.

Merklin Tímea

Évről-évre szinte valamennyi helyi középiskola képviselteti magát a rendezvényen. Pénteken 320 diák táncolta a francia négyest, egyszerre más európai városokban tartott hasonló Quadrille-bemutatókkal. A Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában. A tánc az ezekben a napokban érettségizőknek szól.

Kortársaik, iskolatársaik adják elő a közismert négy tételes francia négyes táncot. A polgármester dr. Puskás Tivadar sípszavára indulva, Rimányi Judit vezényletével, esernyővel és anélkül, aztán még egyszer az egészet, hogy újabb kameraállásokkal is felvehessék.



Előtérben: Krály Mercédesz , aki a 320 fiatal egyike volt tegnap a Fő téren érettségiző kortársaik tiszteletére táncoltak a középiskolások (Fotó: Szendi Péter)

 


 


320 középiskolás diák táncolt péntek délben a Fő téren az Európai Quadrille Táncfesztivál résztvevőjeként. A fesztiválon minden évben több ezer diák táncol együtt Közép- és Kelet-Európa városaiban.

A polgármester, dr. Puskás Tivadar sípszóval indította a quadrille-t, vagyis a francia négyest, amit a fiatalok minden európai városban Johann Strauss: Denevér című művére táncolnak érettségiző kortársaik tiszteletére.

A diákokat betanította és a Fő téren a táncot vezényelte: Rimányi Judit. A Guinness-rekord nyilvántartások alapján ez a rendezvény a legnagyobb az egy időben előadott szinkrontánc kategóriában.  





A rekordot idén is megcélozták, Szombathely 320 középiskolás diákkal járult hozzá, eredmény jövő héten lesz. A Quadrille Táncfesztivált először 2005-ben rendezték, Közép- és Kelet-Európa 27 városában 17.060 középiskolás részvételével. Magyarországot akkor is mint mindig és kizárólag Szombathely képviselte, abban az esztendőben 420 középiskolás táncossal.

Az Európai Quadrille Táncfesztivál (European Quadrille Dance Festival - EQDF) ötletgazdája és jogtulajdonosa a Szlovéniai Táncegyesület (Maribor). Kezdeményezésükre indult a fiatalok tánckedvére, lendületére, vállalkozó kedvére építő fesztivál. A Fő téren pénteken köszönetet mondtak az intézményigazgatóknak, hogy türelemmel voltak a táncot betanuló, sokat próbáló diákjaikkal szemben távol az iskolától, de közelebb Szombathelyhez.

Középiskolások motivációjának erősítéséhez ajándékokat sorsoltak ki a quadrille-körök számára például mozijegyeket, kávéházi, cukrászdai fogyasztási lehetőségeket. A táncfesztivál helyi szervezője az Agora Szombathelyi Kulturális Központ volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!