Hírek

2013.05.09. 16:28

Hiller István: főleg a felsőoktatásban van káosz

Szombathely - Az oktatás az a terület, amelynek minden szereplője tiltakozott a kormány oktatáspolitikája ellen. Főleg a felsőoktatásban van káosz - mondta Hiller István MSZP-s politikus csütörtökön.

Simon Erzsébet

Nyilvános fórumot tartott csütörtökön Szombathelyen dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP kabinetvezetője, oktatáspolitikus. Előtte a sajtó képviselőit tájékoztatta dr. Nemény Andrással, a szocialisták Vas megyei elnökével. Kijelentették: a felsőoktatás az a terület, ahol a kormány mindennél rosszabbul teljesít. A NYME Savaria Egyetemi Központ esetében 2010 óta ötvenszázalékos forráskivonás  történt, s a jelentkezők száma is kevesebb lett 38 százalékkal.

Nemény András számokat sorolt: az idén 730-an jelölték meg első helyen a szombathelyi egyetemet, szemben a tavalyi 1181-gyel. A politikus szerint szakokat vezetnek ki, de akár karok is megszűnhetnek.

Hiller István úgy látja, a rendszer működésképtelen, hiába hívta újra életre a  kormány  kényszerből  a 2010-ben szétvert   felsőoktatási kerekasztalt. Három éve 186 milliárd forint volt az állami támogatás, ma ez a szám 123 milliárd. A drasztikus forráskivonás mellé drámai mértékű színvonalcsökkenés társul, ami szellemi kivándorlást eredményez. Egyre több végzős középiskolás jelöl meg első helyen külföldi felsőoktatási intézményt. Azok pedig, akik a tanulmányaikat nem itthoni egyetemeken végzik, nagy valószínűséggel később sem térnek vissza. Két év alatt 45 ezerrel lett kevesebb a jelentkezők száma. Hiller szerint káosz van a felsőoktatásban, s ezen nem segít a kormány kommunikációja, miszerint konszolidációs pénzeket kapnak az intézmények. Nem plusz forrásról van szó, hanem belső átcsoportosításról, húzta alá a politikus. Az egyenleg 1,3 milliárd forintos elvonás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!