Hírek

2013.05.04. 20:10

Lepkék és rovarok, avagy a színpompás világunk Szombathelyen

Szombathely - Kicsiknek és nagyoknak egyaránt szóló kiállítás nyílott pénteken délután a Kámoni Arborétum Ökoturisztikai Látogatóközpontjában, Lepke-virágok & Rovar-csodák címmel.

Ambrózai Zsuzsanna

Kiss Szilárd monumentális gyűjteménye tárul az érdeklődők elé az arborétum legújabb kiállításán, melynek témája a lepkék és bogarak. A több ezer példányt bemutató kiállításon színpompás lepkék és különlegesebbnél különlegesebb rovarok csodálhatóak meg, melyeket Szilárd a világ számtalan részéről gyűjtött be.

A péntek délutáni tárlatot prof. dr. Vigh Károly nyitotta meg, akinek szombathelyi érdemei mellett most hangsúlyozni érdemes azt is mindenképpen, hogy a Magyar Rovartani Társaság elnöke is egyben, így határozottan kijelenthető, hogy a rendhagyó megnyitón egy igencsak szakavatott személy kezébe került az irányítás.

Rendhagyó volt, ugyanis inkább tűnt előadásnak, semmint klasszikus értelemben vett tárlatnyitónak, de ezt a kis lélekszámú közönség egyáltalán nem bánta. Ártatlan játékkal indította a professzor a mondandóját, miszerint biztos abban, hogy a projektorra kivetített versrészleteket mindenki ismeri. De ugyanezt a játékot játszotta el különböző képzőművészeti alkotásokkal is. Célja pedig nem más volt, mint az, hogy felhívja a figyelmet arra, vannak dolgok, amelyeket úgy datálunk, hozzátartoznak az alapműveltséghez.

- Elvárás, hogy ismerjük Petőfi, Bartók, Csontváry nevét, de ha mutatok egy képet egy rovarról, akkor arra maximum azt tudjuk mondani, hogy rovar, vagy bogár - mondta az előadó, aki ezzel arra utalt, sajnos nagyon kevés élőlénynek tudjuk, ismerjük a nevét, pedig a környezetünkben élnek, és ez valahol mutatja a Földünkhöz való hozzáállást is. A professzor korántsem akart ítélkezni, rávilágított egyes lényeges momentumokra, s a sokaságra, sokféleségre hívta fel a figyelmet. Nem véletlenül, hiszen maga a kiállítás anyagára teljes mértékben használhatóak ezek a jelzők.

Kiss Szilárd kiállítás tehát péntek óta látogatható, a szervezők várnak minden érdeklődőt egészen június 2-ig, reggel kilenc és este tizenkilenc óra között, vagyis az arborétum nyitvatartási idejében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!