Hírek

2013.05.09. 13:46

Lezárult az Ottlik-emlékév

Kőszeg - Mellszobor örökíti meg a százegy éve született Ottlik Gézát, az Iskola a határon című regény szerzőjét a Jurisics téren. Veres Gábor alkotását az Ottlik-emlékév zárásaként avatták föl.

Az 1912. május 9-én született Ottlik Géza a 20. század legjelentősebb íróegyénisége. Regénye, az Iskola  a határon a magyar irodalom egyik remekműve. Az író életműve mérföldkő a magyar próza alakulásának történetében. Születésének századik évfordulóját számos programmal tavaly ünnepeltük, a centenáriumi emlékév zárásaként pedig csütörtökön leleplezték a mellszobrát a Jurisics téren.

Veres Gábor alkotása előtt Halász János kultúráért felelős államtitkár  mondott ünnepi beszédet. Kijelentette: régi adósságot törleszt a kultúrpolitika a szoborállítással. Az államtitkár hangsúlyozta: az Iskola a határon című regényben Ottlik a hazaszeretetről, az értékőrzés fontosságáról írt, Kőszeg pedig az író szellemiségét követve jár el, ápolja és védi nemzetünk örökségét azzal, hogy hozzájárult az emlékév megszervezéséhez és szobrot állított.

Huber László polgármester emlékeztetett rá, hogy sétányt neveztek el a várostól posztumusz díszpolgári címet kapott Ottlik Gézáról, és egy helyi könyvesbolt is felvette a nevét. A frissen felavatott Ottlik-mellszobor pedig az első alkotása egy leendő szoborparknak.

Csütörtökön az emlékév zárásaként dr. Bokányi Péter irodalomtörténész vezetésével az érdeklődők feleleveníthették a könyvélményt a helyszínek bejárásával. Az ünnepség résztvevői emlékfát ültettek az egykori katonai alreál iskola kertjében, s a Dr. Nagy László Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény dísztermében emlékkonferencián idézték fel az író alakját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!