Hírek

2013.05.29. 15:55

Megfogni egymás kezét

Bemutatkozott a Fő téren a Vasi Diák Közösségi Szolgálat, amely a középiskolások törvényi kötelezettségének teljesítését segíti azzal, hogy a szolgálatot lehetővé tevő partnerintézményekkel összehozza.

Merklin Tímea

A 2016-tól érettségiző diákoknak - az érettségi vizsga előfeltételeként - a Nemzeti köznevelésről szóló törvény előírja 50 órás  közösségi szolgálat teljesítését. 

A közösségi szolgálat célja, hogy a diákokban erősödjék a szolidaritás, a segítőkészség, az egymás iránti felelősség. Az országban elsőként Szombathelyen jött létre olyan iroda - a  NyME Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ részeként -, amely azt szervezi, hogy a diákok miként tudják teljesíteni ezt  a kötelezettségüket. A Vasi Diák Közösségi  Szolgálat (VDKSZ) jelenleg 1500 fiatal ilyen jellegű tevékenységét segíti.




Péntek Barbara egy óvodással. A nagylány a Teleki iskolából érkezett a VDKSZ rendezvényére (Fotó: Benkő Sándor)

 

Táncos-játékos programjával bemutatkozott a Fő téren a Vasi Diák Közösségi Szolgálat, amely az országban elsőként alakult olyan iroda, amely a középiskolások érettségi előfeltételeként meghatározott törvényi kötelezettségének teljesítését segíti. A 2016-tól érettségiző középiskolás diákoknak az érettségi vizsga előfeltételeként a Nemzeti köznevelési törvény előírja 50 órás közösségi szolgálat teljesítését.

 



A NyME Regionális Pedagógiai Szolgáltató és Kutató Központ részeként 2013. február 21-én jött létre a Vasi Diák Közösségi Szolgálat, amely profin megszervezte, hogy a nála regisztrált húsz középiskola (Vas megye középiskoláinak 90 százaléka) kilencedikes diákjai miként végezhetik el ezt a tevékenységet a leghasznosabban. 





108 fogadóintézményt találtak a pedagógia és a szociális szféra területén, ahol a diákok ténylegesen segítő kezet nyújthatnak. Virághné Szalai Zsuzsannától, a Vasi Diák Közösségi Szolgálat munkatársától megtudtuk: augusztusig 15 órát kell teljesíteni a mostani kilencedikeseknek; a regisztrált 1500 gyerek közül már most van olyan, akinek ez megvan.

Oroszvári Katalin tánctanárnő irányította tegnap a Fő téren  a középiskolások és óvodások közös táncát (Fotó: Benkő Sándor)



Jövőre jönnek az újabb kilencedikesek, körülbelül kilencszázan, az ő közösségi szolgálatukat is el kell kezdeni szervezni. Szerdán a Fő téren a középiskolásokat óvodásokkal találkoztatták: a Vasi Diák Közösségi Szolgálat logójával ellátott színes pólókban érkeztek a nagyok, hogy megfogják a kicsik kezét, megismerkedjenek, barátkozzanak, együtt táncoljanak.

Főleg szombathelyi középiskolások vettek részt a rendezvényen, de jöttek a csepregi Nádasdy iskolából is. 40-50 középiskolás és 64 óvodás táncolt, minden nagy gyereknek volt egy kicsi párja, akadt, akinek kettő is jutott. A Hétszínvirág, a Mesevár és a Szivárvány óvodából hozták el az apróságokat a délutáni programra.

 



A diákok nyáron is fognak dolgozni: bölcsődében segítenek illetve szociális területen. Itt most arra tanították őket a rendezvény előtt, hogy igyekezzenek jókedvűen, örömmel együtt lenni a kicsikkel, nem engedni senkit sem elszaladni, ha valaki sír, megvigasztalni, ha éhes, megnyugtatni, hogy később kaphat enni is. (A picik valóban kaptak is később brióst uzsonnára.)

A tánc után játék következett, majd a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tartott bemutatót. Tűzoltó autó érkezett és egy olyan mérőállomás, amivel mérik a káros anyagokat az utakon. A kicsik és nagyok együtt tanulmányozhatták ezeket az eszközöket. Voltak olyan diákok, akik a téren sétálókat tesztelték kérdőívekkel, mit tudnak a közösségi szolgálatról; ez egyben ismeretterjesztő akció volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!