Hírek

2013.05.14. 15:26

Megverték és kirabolták a pénzváltót: egymást vádolják a tettesek

Szombathely - A rokonuk pénzváltással foglalkozó élettársát rabolta ki három férfi kétszer is. A közismert Fő téri valutaváltó férfit 2010-ben és tavalyelőtt is úgy megverték, hogy a sérülése maradandó fogyatékosságot eredményezett. A per kedden kezdődött meg.

Simon Erzsébet

Jelentős értékre felfegyverkezve, bűnszövetségben, csoportosan elkövetett rablás bűntettét és más bűncselekményeket ró három unokatestvér terhére a Vas Megyei Főügyészség. Ügyükben a per kedden kezdődött a Szombathelyi Törvényszéken. A vádirat szerint az elsőrendű vádlott, a mikosszéplaki  H. Gy.,  a másodrendű vádlott kőszegi D. A. és a harmadrendű vádlott szombathelyi K. Zs. évekkel ezelőtt  megbeszélték, hogy rokonuk pénzváltással foglalkozó élettársától erőszakkal pénzt szereznek. A bűncselekmény elkövetését részletesen megtervezték, a terepet felderítették és megállapodtak az elkövetés időpontjában is. 2010. február 11-én H. Gy. és D. A. elrejtőzött a kiszemelt áldozat háza mellett, majd a hazaérkező Sz. G.-t az elsőrendű vádlott egy fémcsővel fejbeverte, két kézzel ellökte. A másodrendű vádlott lecsatolta a földre rogyott férfi övtáskáját, majd elmenekültek. A táskában mobiltelefonok, a sértett iratai, s mintegy 4,2 millió forint volt. K. Zs. a közelben, egy előre megbeszélt helyen várakozott, ahol felvette a rablást elkövető társait. Sz. G. a bántalmazás következtében agyzúzódást, koponyatörést szenvedett el. Másfél év múlva kísérteties hasonlósággal megismétlődött a bűneset. 2011. november 26-án ketten ismét a lakásánál várták a hazaérkező Sz. G.-t. Harmadik társuk a kocsit tartotta menekülésre készen. A valutaváltót ekkor is egy vascsővel ütlegelték, ez alkalommal a keze tört el, s a mellényét vitték el, a zsebében  valamivel több, mit egymillió forinttal. A pénzen mindkétszer megosztoztak a tettesek.

Fotó: Horváth Csaba

Dr. Varga Roland bíró a keddi tárgyaláson először a másodrendű vádlottat hallgatta meg. D. A. elismerte a bűnösségét, vallomást is tett. Elmondta, hogy még 2009-ben keresték meg a rokonai, hogy egy jó üzletbe bevegyék. Amikor megtudta, miről lenne szó, nemet mondott. De K. Zs. megfenyegette, emiatt kicsit dulakodtak, még pisztolylövés is dördült. Néhány hónap múlva jött elő újra a tervvel K. Zs., s akkor D. A. belement a dologba. K. Zs.  instrukciói alapján jártak el első alkalommal, s később is. H. Gy ütött, D. A. zsákmányolt. A második balhét követően aztán a büntetlen előéletű D. A. mindent elmondott a rendőrségnek, s még öngyilkosságot is megkísérelt. Az elsőrendű és a harmadrendű vádlott ugyancsak beismerte a tettét, ám másként emlékeztek: szerintük D. A. volt az értelmi szerző. H. Gy. és K. Zs. a nyomozati vallomásait is többször megmásította, s mondandójuk a bíróságon is nehezen követhető volt.

A valutaváltó a támadás tényéről tudott beszámolni, a támadóit a cselekmény elkövetésekor nem ismerte föl, hiszen maszkban voltak, s szó sem hangzott el. Azt elmondta, hogy D. A. őt 2,5 millió forinttal kártalanította, s az eset után bocsánatot is kért tőle.  A történet ma folytatódik tanúk és szakértők meghallgatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!