Hírek

2013.05.08. 13:16

SaFo-per: elnapolt tárgyalás

Nem született határozat szerdán a Szombathelyi Törvényszéken abban a perben, amelyet a Savaria Fórum kiadója (felperes) indított Szombathely önkormányzata (alperes) ellen szerződés érvényességének megállapítása iránt.

Simon Erzsébet

A keresetlevelében a Promed Média Szolgáltató Kft. azt kérte a bíróságtól, állapítsa meg, hogy az önkormányzati hetilap kiadására 2007-ben kötött szerződés alperes általi rendkívüli felmondása érvénytelen, így a felek között a vállalkozási szerződés továbbra is érvényesen és hatályosan fennáll.

A szerződésbontás oka a lapban megjelent fizetett politikai hirdetés volt. A felperes jogi képviselője, dr. Szendrő-Németh Tamás fenntartotta a keresetlevélben foglaltakat, s ideiglenes intézkedést kért a bíróságtól, az alperesi ügyvéd, dr. Popgyákunik Péter ellenkérelmet csatolt be a tárgyaláson. Igaz, ezt határidőn túl tette, s ezért dr. Tóth Ferenc bíró megfeddte.

Az ellenkérelemben az alperes az azonnali felmondás indokaként utalt arra, hogy a fizetett politikai hirdetéssel a SaFo kiadója közvetetten bűncselekményt valósított meg. Szendrő-Németh szerint az alperes csak vélelmez olyan sérelmet, ami megalapozhatná a szerződésbontást. Szerinte a hirdetés tartalmáért a kiadó nem felel.

A felperes jogi képviselője ideiglenes intézkedést kért a bíróságtól, mondván, ez a hét embert alkalmazó cég - amely a szerinte jogsértő rendkívüli felmondás, 2012 novembere óta saját forrásból adja ki a SaFót - likviditása miatt is fontos.

Dr. Tóth Ferenc ezt elutasította, s elnapolta a tárgyalást. Tette ezt azért, mert a tárgyaláson nem jutottak a bizonyítási eljárásnak olyan stádiumába sem, hogy legalább a "valószínűsítés" szintjén állást tudjon foglalni a törvényszék. A felek közti szerződés megszüntetését felperes és alperes eltérően ítéli meg, az alperes jogi képviselője a tárgyaláson nem tudott nyilatkozni arról, hogyan kell minősíteni a felek közti jogviszonyt.

Erre is választ keres a törvényszék, hiszen ez határozza meg a jogkövetkezményeket is. Dr. Tóth Ferenc felszólította az alperes jogi képviselőjét, hogy 15 napon belül foglalja össze egy előkészítő iratban - bizonyítékok, tények megjelölésével -, mire alapította az önkormányzat az azonnali hatályú felmondást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!